Alles over sport logo

Tips voor een gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl bestaat uit voldoende bewegen, gevarieerd eten en ontspannen waar het kan. Daarnaast is het belangrijk om niet te roken en matig te zijn met alcohol. Hier meer over wat je kunt doen om er een gezonde leefstijl op na te houden.

150 minuten per week

Bewegen draagt bij aan een goede gezondheid en een goede conditie van het hart, bloedvaten en longen. Bovendien zorgt het op de langere termijn voor een goede werking van de hersens. Het is belangrijk om elke dag minimaal een half uur matig intensief te bewegen, vooral omdat Nederlanders in vergelijking met andere Europeanen veel van hun tijd zittend doorbrengen. Probeer aan de beweegrichtlijn te voldoen. Dat betekent voor volwassenen minstens 150 minuten per week matig intensief bewegen, zoals wandelen en fietsen verspreid over diverse dagen. Doe daarnaast minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.

Minder zitten

Onderdeel van een gezonde leefstijl is naast regelmatig bewegen, ook niet te veel stil zitten zowel op het werk als thuis. Probeer nooit langer dan twee uur achter elkaar te zitten en sta elk half uur even op om de benen te strekken en in beweging te komen. Onderzoek heeft aangetoond dat te lang en te veel zitten niet goed is voor je gezondheid. De verzameling filmpjes op pinterest besteden aandacht aan de gevolgen van zitten en hoe je zitgedrag kunt verminderen. Niet te veel en te lang zitten kan op korte termijn zorgen voor een fitter gevoel. Op de lange termijn kan het het ontstaan van chronische aandoeningen tegengaan zoals diabetes type 2, hart- en vaataandoeningen en problemen met botten, gewrichten en spieren. Als je veel zit verwerkt het lichaam voedingsstoffen op een andere manier. Regelmatig bewegen is dan ook het advies. Lees ook het artikel ‘Blijf niet zitten, staan is gezond’.

Gevarieerd, matig en gezond eten

Eten is de brandstof van het lichaam. Goede en gevarieerde voeding is van belang om in vorm te blijven, zowel op het werk als privé.

Eet dagelijks ten minste 250 gram groente en ten minste 250 gram fruit

Uit: Richtlijn gezonde voeding van de Gezondheidsraad

Door een goede balans tussen gezond eten en voldoende bewegen, blijven we op een gezond gewicht. Dat is gunstig omdat het risico op diabetes en hart- en vaatziekten vermindert. Probeer daarom heel gevarieerd te eten waarin bij voorkeur verse, plantaardige en niet bewerkte producten centraal staan. En: eet vooral niet te veel. Het Voedingscentrum adviseert met de welbekende Schijf van Vijf. In de richtlijn gezonde voeding van de Gezondheidsraad (pdf) staat alles overzichtelijk op een rij.

Wees matig met alcohol

Matig alcoholgebruik is maximaal één glas alcohol per dag voor zowel mannen als vrouwen. Het Tribos instituut biedt advies en tips om alcohol gebruik te minderen.

Voldoende slapen en ontspannen

Voldoende slaap is belangrijk voor een goed werkend lichaam en brein. Tijdens de slaap herstelt het lichaam zich van fysieke bezigheden, maar verwerken de hersens ook indrukken van de afgelopen dag. Ook wordt opgedane kennis opgeslagen. Over het algemeen is een slaap van 6,5 tot 8 uur voldoende voor een goede nachtrust. Om gezond door het leven te gaan is een goede balans nodig tussen inspanning en ontspanning. Probeer daarom ook regelmatig tijd vrij te maken voor hobby’s en bezigheden die je leuk vindt om te doen.

Niet roken

bord verboden te roken
(Foto: Kenniscentrum Sport)

Roken vermindert de conditie en is heel schadelijk voor de gezondheid én voor je sportprestaties. Het verhoogt de kans op longziektes zoals astma en COPD, longkanker, hart- en vaataandoeningen en beroertes. Stoppen met roken heeft altijd zin, zelfs op hogere leeftijd. Lees meer over de voordelen van stoppen met roken of neem contact op met de huisarts. Stoppen met roken-programma’s worden vergoed door de meeste verzekeraars.

SaveSave


Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Ouderen, Volwassenen
public
tips
gezondheidsbevordering