Alles over sport logo

Video: Sporthallen en zwembad Almere nu duurzamer maar ook comfortabeler

In Almere staat het verduurzamen van sportaccommodaties hoog op de agenda. Twee sprekende voorbeelden zijn de sportcomplexen Olympiakwartier in Almere-Poort en Haven in het gelijknamige deel van de stad. Bijzondere constatering is dat na alle duurzame ingrepen de sporthallen ook nog eens comfortabeler zijn geworden.

Zo is gekeken naar wat zal bijdragen aan de doelstelling om de CO2-uitstoot te reduceren met 48% in 2030 en 95% in 2050. Die inventarisatie leidde tot een aanzienlijke lijst met zaken waar winst behaald kon worden.

Sporthal Haven – Almere

Projectleider installaties Jaap Barends van de gemeente Almere vertelt dat beide complexen zijn voorzien van zonnepanelen en LED-verlichting.”De hele zaal draait eigenlijk op die zonnepanelen,” vult sporthalbeheerder Harold van Kersen hem aan. LED-lampen verbruiken minder energie en gaan langer mee. Om nog meer energie te besparen zijn in ‘Haven’ overal aanwezigheidsdetectoren aangebracht met als motto: “Geen gebruik is geen verbruik.” Hetzelfde principe gaat op voor de ventilatie van beide sporthallen.

Duurzame elementen in de sportcomplexen

  • Zonnepanelen
  • LED-verlichting
  • Aanwezigheidsdetectie
  • Overdrukventilatie
  • Warmwaterbuffers
  • Continu monitoren waterkwaliteit
  • Duurzame materiaalkeuze

Video duurzame Haven en Olympiakwartier

Olympiakwartier beschikt ook over een zwembad wat zorgt voor extra maatregelen. Er is een manier gevonden om de kwaliteit van het water voortdurend te monitoren zodat het minder vaak ververst hoeft te worden. Barends: ”Alle warmte die al in het gebouw aanwezig is, wordt gebruikt om het zwemwater op temperatuur te houden. Een zwembad is eigenlijk een soort warmtebron voor het hele gebouw.”

Verduurzamen leidt ook tot ontzorgen

Zwembad Olympiakwartier Almere (foto: Marcel van der Burg)

Dat verduurzaming en comfort hand in hand gaan, blijkt volgens de twee wel uit de voordelen die zijn ontstaan. Het automatiseren van de verlichting en ventilatie ontzorgt de gebruikers. “Zij hoeven nooit meer het licht aan en uit te doen”, vertelt Van Kersen. De extra goede isolatie maakt dat de beruchte ‘kou in de sporthal’ is verdwenen. Koude douches zijn ook verleden tijd. “Daar zorgen de wamwaterbuffers nu voor. Die buffers voorkomen ook onnodige waterverspilling”.

Tips om verduurzaming gezamenlijk voor elkaar te krijgen

  • Breng stakeholders in een vroeg stadium samen
  • Blijf niet hangen in ambities
  • Stel duidelijke eisen op
  • Maak een business case

Meer mooie duurzame voorbeelden vind je op duurzamesportsector.nl.


Thema

Onderwerpen

Dit artikel is ook getoond op Duurzamesportsector.nl

Artikelen uitgelicht


Beleid
Sportaanbieders
public, professional
praktijkvoorbeeld
duurzaamheid