Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Sluiten

Physical Literacy: bouwstenen voor een leven lang bewegen

Artikel

Geplaatst op 8 augustus 2018

Hoe mooi zou het zijn als iedereen motorisch vaardig is en een positieve houding en kennis heeft over sport en bewegen? En in staat is om een krachtige beweegomgeving voor zichzelf en anderen te creëren? Kortom, hoe mooi is het als iedereen Physical Literate is? In het whitepaper onderaan dit artikel leggen we uit wat Physical Literacy is. Ook geven we aan hoe Physical Literacy kan bijdragen aan een nieuwe koers in sport- en beweegstimulering, die mogelijk leidt tot een blijvende sport- en beweegdeelname.

Wat is Physical Literacy?

Physical literate zijn betekent – sterk samengevat – dat je de competenties, motivatie, kennis en het vertrouwen hebt om een leven lang te bewegen. Physical Literacy is dus meer dan alleen ‘motorisch vaardig zijn’, maar heeft onder andere ook betrekking op het vertrouwen in bewegen, de motivatie om zelf te bewegen en of de beweging voldoende ‘aanzet’ tot bewegen. Voor het creëren van een rijke beweegomgeving zijn inzichten uit de bewegingswetenschappen, sociale en omgevingspsychologie en ruimtelijke ordening nodig. De jeugd motiveren om te blijven bewegen of te gaan bewegen zal steunen op inzichten uit bijvoorbeeld de ontwikkelingspsychologie en pedagogiek. Al met al is samenwerking tussen en integratie van uiteenlopende disciplines nodig.

Oproep:

De grootste uitdaging ligt in de vraag hoe we deze aangescherpte koers met onderzoekers, beleidsmakers en sport- en beweegprofessionals vorm gaan geven. Wil jij meepraten, bijdragen of meer weten over Physical Literacy? Neem dan gerust contact op met Johan Steenbergen via j.steenbergen@kennispraktijk.nl.

Wij zijn er namelijk van overtuigd dat het de moeite loont om samen met sport- en beweegprofessionals, onderzoekers en ontwikkelaars te bekijken welke bijdrage Physical Literacy kan leveren aan een leven lang bewegen!

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.