Alles over sport logo

Voorkom uitval van jongeren in de sport door duidelijke verwachtingen

Hoe voorkom je dat jongeren stoppen met sport? Europees onderzoek leverde 14 werkzame tips op. In dit artikel tip 7: creëer duidelijke verwachtingen voor jongeren.

Project ‘Keep Youngsters Involved in Sport’

Keep Youngsters Involved zocht naar oorzaken en oplossingen om uitval van jongeren in de sport te voorkomen. De toolkit, bestaande uit kaartspellen en aanvullende informatie die ontwikkeld zijn, is ideaal om uitval te voorkomen.
Bezoek de website van Keep Youngsters Involved.

Bekijk het complete overzicht van tips: 14 factoren om uitval van jongeren bij sport te voorkomen

Vergroot de intrinsieke motivatie om te blijven sporten door duidelijke verwachtingen

Jongeren hebben verschillende verwachtingen, afhankelijk van leeftijd, geslacht, cultuur en sociaaleconomische status. Het is goed voor een club om hier rekening mee te houden, want dat zorgt naast realistische verwachtingen ook voor een positieve houding van jongeren naar de club toe. Zorg er dus voor dat de jeugdige spelers begrijpen wat zij kunnen verwachten als ze lid worden en lid zijn van jouw vereniging. Dat geldt zowel op fysiek, sociaal als op mentaal vlak: bijvoorbeeld hoe intensief is de training, welke rol spelen de jongeren in een team, wat verwacht de club van hen?

Illustratie van een trainer die op een flipover de tactiek uitlegt aan de spelers
(Bron: Keep Youngsters Involved in Sport)

Hoe zorg je als trainer of coach voor duidelijke verwachtingen?

  • Wees duidelijk over de clubcultuur, bijvoorbeeld competitief of recreatief.
  • Maak samen met de jongeren duidelijke regels en richtlijnen op het gebied van tijd, kleding, inspanning, pesten en absentie.
  • Houd een informatiebijeenkomst waarin je de belangrijkste sport- en teaminformatie onder de aandacht brengt.
  • Stel vragen tijdens de training om er zeker van te zijn dat de spelers het doorhebben en om reële verwachtingen te ontwikkelen.
  • Geef de jongeren een duidelijk schema waarin staat wat er van hen verwacht wordt (warming-up, trainingsplan, participeren) en praat erover met ze.

Hoe zorg je als club voor duidelijke verwachtingen?

  • Wissel met ouders en jongeren van gedachten over de clubcultuur, de trainingen en andere clubgerelateerde onderwerpen, zodat hun verwachtingen reëel zijn of aangepast worden.
  • Zorg voor een goede communicatie tussen de trainer/coach en de betrokkenen (ouders, bestuur, leden) over de missie en doelen van de club.
Logo Keep Youngsters Involved
Logo Keep Youngsters Involved

Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa zien we dat jongeren tussen de 12 en 19 jaar vaak stoppen met sporten. Een groot Europees samenwerkingsproject – Keep Youngsters Involved – leverde 14 werkzame factoren op. Van deze 14 factoren is aangetoond dat zij een belangrijke rol spelen in het voorkomen van sportuitval bij jongeren en dat het werkt in de praktijk. Op www.keepyoungstersinvolved.eu vind je alle informatie over dit bijzondere project.

Lees meer


Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
professional