Sluiten

Motorische ontwikkeling als je kind 3 jaar is

Artikel

Publicatiedatum 27 maart 2014

Bewegen vinden de meeste kinderen van drie jaar geweldig. Een spelletje doen vinden ze heel leuk.

De ontwikkeling van je kind gaat dit jaar snel! Met 3 jaar kan het plotseling stil staan om vervolgens weer verder te dansen, op zijn tenen lopen als een ballerina of achteruit te lopen. Ronddraaien en springen op muziek, samen dansen en zingen geven zowel je kind als jou veel plezier. Eten met bestek (lepel en vork) gaat nu bijna vlekkeloos. De meeste kinderen zijn nu overdag zindelijk.

Sociaal emotionele ontwikkelingen

Driejarigen kunnen eindeloos vragen stellen over de meest ingewikkelde dingen. ‘Waarom?’ zul je vaak te horen krijgen. Dat komt omdat het brein van een driejarige twee keer zo actief is als dat van een volwassene. Het is goed voor het zelfvertrouwen van je kind om het kleine taakjes te geven en het te complimenteren. Eigen verantwoordelijkheid vindt je kind interessant. Het gaat zich spiegelen, meestal aan de ouder van dezelfde sekse. Je zult merken dat de motorische ontwikkeling van je kind van 3 jaar hard gaat!

Sport en beweging

De lichaamsbewegingen worden steeds vloeiender en evenwichtiger. Dit komt door de verdere ontwikkeling van het evenwicht. Je kind kan nu fietsen op een driewieler, overgooien met een bal en op één been staan. De fijne motoriek is in het afgelopen jaar flink vooruit gegaan. Stoepkrijten of kleuren van cirkels en lijnen en het vasthouden van krijtjes en potloden gaan goed. Knippen is een vaardigheid die kinderen vanaf deze leeftijd steeds beter onder de knie krijgen. Als je wilt, is dit een goed moment om je kind op te geven voor peutergym. Samen met de begeleider (ouder of oppas) leert je kind spelenderwijs zich te ontwikkelen op sociaal en motorisch gebied. Natuurlijk zijn er thuis ook genoeg mogelijkheden om te bewegen: buitenspelen, fietsen, spelen met een bal of aan een handje hinkelen.

Geen kind is hetzelfde en ieder kind ontwikkelt zich in zijn (of haar) eigen tempo. Wil je meer weten over de ontwikkeling van je kind? Neem dan contact op met een arts of met het consultatiebureau.

Lees meer

Foto: Daniel Kulinkski

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.