Sluiten

Hoeveel moet je bewegen volgens de beweegrichtlijnen?

Artikel

Publicatiedatum 22 augustus 2017

Bewegen is een must, daar kan geen twijfel over bestaan. Maar hoeveel moet je bewegen om gezond te blijven? Dat vertellen de beweegrichtlijnen je. En die geven ook meteen aan: bewegen is goed, meer bewegen is beter.

De beweegrichtlijnen per september 2017

De Gezondheidsraad heeft aan de minister van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) advies uitgebracht over nieuwe beweegrichtlijnen. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op een uitgebreide analyse van al het bestaande onderzoek naar de gezondheidseffecten van bewegen. Deze analyse – waarover je hier meer kunt lezen – benadrukt wederom het belang van bewegen. En toont ook weer de negatieve effecten aan van langdurig en veel zitten. Op basis van de gevonden resultaten, zijn de volgende beweegrichtlijnen opgesteld.

beweegrichtlijnen jeugd, volwassenen en ouderen

De beweegrichtlijnen voor volwassenen en ouderen

De beweegrichtlijn voor volwassenen en ouderen is als volgt:

 • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
 • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
 • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
 • En: voorkom veel stilzitten.

Lees ook dit artikel met alle informatie over het nieuwe advies voor ouderen.

De beweegrichtlijnen voor kinderen

Voor kinderen van 4 tot 18 jaar geldt de volgende beweegrichtlijn:

 • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
 • Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
 • Doe minstens driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten.
 • En: voorkom veel stilzitten.

Voor kinderen jonger dan vier jaar geven de beweegrichtlijnen, wegens gebrek aan onderzoek, geen advies. Voor hen is het belangrijkste dat ze gevarieerd bewegen en motorische vaardigheden aanleren.

Lees ook dit artikel met alle informatie over de beweegrichtlijnen voor kinderen.

Help jij anderen met bewegen?

Kenniscentrum Sport heeft de Beweegcirkel ontwikkeld. Jij als professional kan anderen met de Beweegcirkel helpen om meer beweging in hun dag te brengen. Een praktische tool met invuloefeningen en voorbeelden ter inspiratie.

Meer info over de Beweegcirkel

Bewegen is goed, meer bewegen is beter

De beweegrichtlijnen geven aan hoeveel je minimaal moet bewegen. De positieve effecten van bewegen werken volgens een continuüm, een stijgende lijn. Meer beweging is dus altijd beter! Of dit nu vaker, langer, of intensiever is.

Een advies dat voor iedereen geldt, ongeacht leeftijd, is om minder te zitten. Veel en langdurig zitten lijkt namelijk negatieve gezondheidseffecten te hebben. Deze effecten worden minder zwaar naarmate je meer beweegt, maar je moet heel veel boven het minimum bewegen als je de effecten echt teniet wilt doen. Daarom adviseren de beweegrichtlijnen om je bewust te zijn van je zitgedrag en stilzitten te verminderen, of te minimaliseren.

Intensiteit van bewegen

Sporten en bewegen kan met verschillende intensiteit. Hardlopen kost meer inspanning dan wandelen en traplopen is meestal intensiever dan yoga. Intensiteit is te verdelen over licht, matig en zwaar.

 • Bij licht intensieve lichamelijke activiteit is er geen sprake van verhoogde hartslag of versnelde ademhaling. Denk hierbij aan afwassen, musiceren, klussen in huis of bijvoorbeeld yoga.
 • Matig intensieve lichamelijke activiteit zorgt voor een verhoogde hartslag en een versnelde ademhaling. Matig intensieve activiteiten zijn wandelen, fietsen, trampoline springen of paardrijden.
 • Iemand die zwaar intensief lichamelijk actief is gaat zweten en raakt buiten adem. De meeste actieve sporten vallen in deze categorie (bijvoorbeeld voetbal, hockey, hardlopen, squash of wielrennen).

Daarnaast is stilzitten (zitgedrag) een aparte categorie, waarbij je helemaal niet beweegt. Hieronder vallen alle activiteiten waarbij je niet of nauwelijks meer energie verbruikt dan in rust. Over het algemeen geldt dit voor activiteiten die je zittend of liggend uitvoert (bijvoorbeeld: lezen, TV kijken, computeren, gaming, studeren).

Spier- en botversterkende oefeningen

In de richtlijnen is opgenomen dat kinderen drie keer per week aan bot- en spierversterkende activiteiten moeten doen. Volwassenen en ouderen moeten dit twee keer per week doen, waarbij voor ouderen geadviseerd dit te doen in combinatie met balansoefeningen.

 • Botversterkende activiteiten bestaan uit krachttraining en activiteiten waarbij het lichaam met het eigen gewicht wordt belast, zoals springen, gewichtheffen, traplopen, wandelen, hardlopen en dansen.
 • Spierversterkende activiteiten (krachttraining of de combinatie van kracht- en duuractiviteiten) omvatten activiteiten om kracht, uithoudingsvermogen en omvang van de spieren te verbeteren. Voorbeelden zijn krachttrainingsoefeningen met eigen lichaamsgewicht en duuractiviteiten als fietsen en zwemmen.
 • Balansoefeningen zijn oefeningen gericht op het verbeteren van de balans terwijl iemand staat of beweegt, zoals op één been staan of een voorwerp van de grond oprapen. Maar denk ook aan yoga, ballet, TaiChi, of turnen.

Lees meer over spier- en botversterkende activiteiten en bekijk onze filmpjes met oefeningen. 

Beweegnorm, Fitnorm, Combinorm

Op welke manier de nieuwe beweegrichtlijnen afwijken van de bestaande normen (beweegnorm, combinorm en fitnorm) lees je in dit artikel.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.

Robert Gelinck

Beste Marike,

De manier om de nieuwe Beweegrichtlijn uit te vragen is niet anders dan voorheen. Het uitvragen op landelijk niveau vindt plaats met de SQUASH-vragenlijst. Dit is een lijst die vraagt naar sport- en beweegactiviteiten in een gemiddelde week. Deze vragenlijst is ook onderdeel van de Gezondheidsenquête die het CBS jaarlijks afneemt. Uit deze vragenlijst wordt de lijst via een bepaalde rekenformule afgeleid. Via deze link vind je meer informatie over de vragenlijst: https://www.allesoversport.nl/artikel/sportdeelname-meten-gebruik-bestaande-methoden/

Marike van Kalken

Is er ook al een vraag geformuleerd waarmee deze nieuwe beweegnorm uitgevraagd kan worden?

Annemieke Carbo

“Bewegen is goed, meer bewegen is beter.”
Het is van belang dat mensen “bewegen integreren in hun dagelijkse leven” en dat is Ismakogie ten voeten uit!

margo raaijmakers

Spier en botversterkende oefeningen!!! ISMAKOGIE, docenten leren kleine intensieve spier en botversterkende bewegingen aan die je dagelijks altijd en overal kunt toepassen