Buitenactiviteiten en sport voor ouderen | Alles over sport

Buitenactiviteiten en sport voor ouderen

Interventies

geplaatst op: 23 mei 2016

Er bestaan legio beweegprogramma’s, -interventies, -activiteiten en cursussen voor ouderen. Maar welke kies jij om ouderen in beweging te krijgen? Met een reeks van zes artikelen maken we het aanbod voor ouderen overzichtelijk. In dit derde artikel zoomen we in op diverse buitenactiviteiten voor ouderen, beweegvormen en sporten.

Fit4Life

Ster Effectief actiefDe Fit4life beweegtuin van IJslander is een laagdrempelige manier om ouderen in beweging te krijgen. De beweegtuin bestaat uit hoogwaardige RVS-toestellen, aangepast op de doelgroep en voorzien van duidelijke instructiebordjes. Voor ieder toestel zijn oefenvormen waardoor gewerkt wordt aan balans, coördinatie, kracht, uithoudingsvermogen en lenigheid. Onder leiding van een professional, maar ook individueel, gaan ouderen gericht aan de slag. Naast positieve lichamelijke effecten, draagt de tuin ook bij aan interactie tussen deelnemers en dit heeft een positieve invloed op de sociale contacten.

Lees meer over de interventie of kijk op de website van IJslander.

Fietsen

In vergelijking met andere landen is Nederland met zijn fietscultuur uniek. Fietsen kan op vele manieren (toerfietsen, wielrennen, mountainbiken, fietsen op een tandem, …) en individueel of in groepen. De Fietsersbond behartigt de belangen van 13,5 miljoen fietsen. Op hun website vinden ouderen informatie over de technische kant van de fiets, de mogelijkheden van fietsen en feiten & cijfers. Andere bronnen van inspiratie:

Wandelen

Wandelen kan op vele manieren en in vele vormen, denk ook eens aan Sportief Wandelen, Nordic Walking, of de avondvierdaagse. De Koninklijke Wandelbond Nederland (KNWB) en de AtletiekUnie leidt wandeltrainers op om groepen te begeleiden. Op wandel.nl vinden ouderen veel informatie over georganiseerde wandeltochten, -reizen en nieuws over wandelen. Ook staat hier het Landelijke Wandelprogramma: een overzicht van de wandeltochten georganiseerd door de bij de KNWB aangesloten wandelverenigingen. Er is veel informatie te vinden over wandelpaden, -routes, stadswandelingen, pelgrimstochten of themapaden. Een klein overzichtje ter inspiratie:

Elke stap telt

Ster Effectief actief‘Elke stap telt’ is een laagdrempelig wandeltrainingsprogramma voor 55-plussers waarbij het opbouwen van de conditie en het stimuleren van sociale contacten centraal staan. Bij de werving van deelnemers ligt de focus op ouderen die onvoldoende bewegen en/of niet tot nauwelijks participeren in de samenleving. Dankzij de verschillende instapniveaus en de persoonlijke opbouwplannen is de interventie echter ook geschikt voor sportieve 55-plussers. Elke stap telt is beoordeeld als goed beschreven door Effectief Actief. Het beweegprogramma is ontwikkeld door SportZeeland.

Oldstarts / Walking football

Ster Effectief actiefHet primaire doel van OldStars is om mannen van 60 jaar en ouder bij elkaar te brengen, ze via Walking Football aan het sporten en bewegen te krijgen en gezondheidsonderwerpen (mentaal en fysiek) bespreekbaar te maken. Deelnemers raken actiever, hun leefstijl verbetert en hun gezondheid neemt toe. Veel (oudere) mannen hebben een passie voor sport en voetbal in het bijzonder. De 60-plussers krijgen via de deelnemende voetbalorganisaties uit de eigen regio een uitnodiging voor een voetbaltraining.

Lees meer over de interventie of bekijk de Handleiding Walking Football van de KNVB.

Natuurlijk Bewegen te Barneveld

Elke 2e en 4e woensdag van de maand organiseert Natuurlijk Bewegen Barneveld een wandeltocht voor mensen met geheugenproblemen, licht dementerenden en hun mantelzorgers. Het startpunt is Landgoed Pauwenhof aan de Hunnenweg 67 in Voorthuizen. Natuurlijk Bewegen Barneveld is onderdeel van Alzheimer Noordwest-Veluwe. Samen met Welzijn Barneveld en het IVN (Instituut Voor Natuureducatie en duurzaamheid) organiseert deze werkgroep twee keer per maand een wandeltocht in de natuur. Dat gebeurt onder begeleiding van ervaren vrijwilligers en een gids van het IVN.

Meer informatie vind je op de website van Alzheimer Nederland.   

Blijf actief! (Vivaan Welzijn Ouderen)

Blijf Actief, ook bij dementie, is een activiteit van Alzheimer Nederland Afdeling Uden/Veghel en Vivaan Welzijn Ouderen met steun van de gemeente Veghel. Samen met anderen op een ontspannen wijze bewegen in de buitenlucht geeft niet alleen energie, maar is ook een prima mogelijkheid voor ouderen om contacten te leggen met anderen. Bovendien verbetert bewegen de stemming, zowel van mensen die aan dementie lijden als van mensen in hun directe omgeving.

Meer informatie vind je op de website van Alzheimer Nederland.

Goldensport

Ster Effectief actiefStichting GoldenSports biedt de interventie GoldenSports aan. GoldenSports stimuleert senioren om meer te gaan bewegen. Op deze manier blijven ze langer gezond en ontmoeten ze leeftijdgenoten in de buurt. Belangrijke elementen van GoldenSports zijn: sport en bewegen in de buitenlucht, voor elk niveau geschikt, onder deskundige begeleiding, veel variatie in de trainingen, betaalbaar en vrijwilligers spelen een belangrijke rol in de organisatie.

Lees meer over de interventie Goldensport: over het ontstaan, de interventie, de aanpak in Amsterdam.  

Andere artikelen uit de reeks

  1. Effectief Actief beweegprogramma’s voor ouderen
  2. Activiteiten en beweegvormen voor ouderen binnenshuis
  3. Buitenactiviteiten en sport voor ouderen
  4. Activiteiten en valpreventie voor kwetsbare ouderen
  5. Beweegprogramma’s voor mensen met dementie
  6. Dagbesteding en activiteiten in de ouderenzorg

Auteurs:

Jolanda de Zeeuw
Kenniscentrum Sport
Liesbeth Preller
Kenniscentrum Sport

Bewaren:

Bewaren

Gerelateerde artikelen

Anderen bekeken ook