Sluiten

Beweegrichtlijnen voor ouderen

Artikel

Publicatiedatum 2 april 2019

Het percentage Nederlanders dat voldoende beweegt verschilt per leeftijdsgroep. Grofweg kun je zeggen: hoe hoger de leeftijd, hoe lager het percentage. In 2017 voldeed 37% van de ouderen, dat wil zeggen 65-plussers, aan de beweegrichtlijnen. (Bron: RIVM Leefstijlmonitor)

Nieuwe beweegrichtlijn vervangt in 2017 oude beweegnorm

de handen van 2 ouderen die elkaar raken terwijl ze een sportelastiek vasthouden
(Foto: Kenniscentrum Sport)

Deze cijfers zijn gebaseerd op de beweegrichtlijnen die in 2017 zijn geïntroduceerd. Deze nieuwe richtlijnen zijn veeleisender dan de oude beweegnormen, onder andere door de toevoeging van bot- en spierversterkende oefeningen en door aangepaste waardes voor de intensiteit (MET-waardes) van verschillende typen wandelactiviteiten die voor alle leeftijdsgroepen zijn doorgevoerd. Bij ouderen is het verschil fors. Circa driekwart voldeed aan de oude norm, terwijl nu ruim een derde van de ouderen voldoende beweegt (2017). Houd dit in gedachten als je cijfers van voor en na 2017 gebruikt.

De beweegrichtlijn voor 65-plussers

Om je gezondheid als 65-plusser te onderhouden, is minimaal 150 minuten per week matig intensief bewegen, verspreid over verschillende dagen, noodzakelijk volgens de beweegrichtlijnen. Bijvoorbeeld door te zwemmen, stevig doorwandelen of -fietsen. Ook raden de beweegrichtlijnen ouderen aan om minimaal twee keer per week aan spier- en botversterkende oefeningen te doen, gecombineerd met balansoefeningen. In dit artikel vind je een uitleg van de nieuwe beweegrichtlijn, specifiek voor ouderen.

Wat is er veranderd? Hoe verhouden de nieuwe beweegrichtlijnen zich tot de oude normen? In dit artikel staan de nieuwe richtlijnen en de oude beweegnormen op een rij.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.