Alles over sport logo

Waarom sporten en bewegen goed is voor ouderen

Sporten en bewegen helpt je om fit te blijven, ook op oudere leeftijd. Het helpt je een goede conditie te behouden en je lichamelijk en mentaal fitter te voelen. Ook verlaagt het de kans op (chronische) ziektes. Vitaal ouder worden heeft bovendien als voordeel dat je langer de activiteiten kunt blijven doen die je graag doet.

Bewegen geeft een goed gevoel

Oudere man in het zwembad
(Foto: Willem Mes Photography)

Sporten en bewegen geeft energie. Zowel letterlijk als figuurlijk. Je lichaam en brein actief gebruiken, geeft een voldaan gevoel. Voor de meeste mensen geldt dat zij zich na het sporten veel beter voelen. Dit heeft ermee te maken dat tijdens het bewegen de stof ‘endorfine’ in de hersenen wordt aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat je je beter gaat voelen, omdat je meer ontspannen bent en tevreden voelt. Een derde reden om meer te bewegen, is het gevoel dat bewegen kan geven en de gezelligheid die bewegen met zich meebrengt.

Bewegen brengt je onder de mensen

Bewegen is zeker ook mogelijk in groepsverband. Hierbij combineer je de lichamelijke voordelen met het vergroten of onderhouden van je sociale contacten. Voor velen geldt dat het in groepsverband sporten of bewegen bijdraagt aan het plezier dat aan bewegen wordt beleefd. Bewegen in groepsverband maakt het bovendien makkelijker om bewegen vol te houden. Het is een stok achter de deur.

Ziektes voorkomen en te lijf gaan

Regelmatig bewegen is één van de goedkoopste en beste manieren om een betere gezondheid te krijgen en te houden. Lichamelijke beweging is goed voor het hart, de bloedvaten en de longen en verkleint de kans op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker.

Maar het kan ook een heilzame werking hebben op mensen die al last hebben van een chronische aandoening. Denk daarbij aan hartziekten die te maken hebben met slagaderverkalking, maar ook ouderdomssuiker, botontkalking, beroerte en depressie.

Bij mensen met artritis kan lichamelijke beweging zelfs de pijn verminderen. Bewegen met beleid is hier wel het advies: ken en respecteer je grenzen.

Human Capital Model

Het Human Capital Model laat zien dat sporten en bewegen op veel vlakken effectief zijn. Het model, ontwikkeld onder leiding van de Britse onderzoeker Richard Bailey, benoemt meer dan 80 effecten van sporten en bewegen. Die zijn ingedeeld op basis van zes kernwaarden: fysiek, emotioneel, sociaal, persoonlijk, intellectueel en financieel.

Kenniscentrum Sport & Bewegen heeft een interactief Human Capital Model ontwikkeld. Daarin vind je per effect een omschrijving, relevante artikelen van Allesoversport.nl, erkende interventies en producten en contactgegevens van specialisten van Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Goed voor de hersenen

Ook de hersenen hebben baat bij regelmatige beweging. Bewegen is goed voor het geheugen, het concentratievermogen en de verwerkingssnelheid van informatie. Er komt ook steeds meer bewijs dat bewegen het risico op het ontstaan van dementie vermindert en het proces van Alzheimer vertraagt. Dat komt waarschijnlijk doordat beweging ervoor zorgt dat hart- en bloedvaten in goede conditie blijven. Dit is ook vastgesteld door de Commissie Beweegrichtlijnen, die in de jaren aanlopend naar 2017 nog eens al het onderzoek naar de gezondheidseffecten van bewegen onder de loep hebben genomen. De hersenen zijn bij uitstek een orgaan met veel bloedvaten. Ook heeft beweging invloed op de groei en aanmaak van hersencellen. Hoogleraar Klinische Neuropsychologie Erik Scherder legt in dit filmpje uit waarom stevig doorlopen voor ouderen goed is voor de (hersen)gezondheid van ouderen.

Langer zelfredzaam en zelfstandig

Wie wekelijks 2,5 uur (150 minuten) matig intensief beweegt, houdt zijn spieren en uithoudingsvermogen op peil. Bovendien helpt het je om langer zelfstandig en zelfredzaam te blijven en vermindert het de kans op fracturen en lichamelijke beperkingen.

Dat is geen overbodige luxe nu de overheid wil dat ouderen steeds langer thuis blijven wonen vanwege de vergrijzing. Het aantal ouderen in Nederland neemt de komende decennia sterk toe, tot 4,7 miljoen in 2060. Kortom: bewegen zorgt voor een betere kwaliteit van leven en betekent dat je langer kunt genieten van de dingen waar je je graag mee bezig houdt (Hildebrandt e.a., 2010)!

Matig intensieve beweging bestaat uit activiteiten waarbij de hartslag omhoog gaat, maar tijdens welke het wel mogelijk blijft om te praten. Denk aan wandelen en fietsen op een rustig tempo, maar ook huishoudelijk werk, klussen in de tuin, en beweegoefeningen op de stoel (zoals die van Nederland in Beweging op omroep MAX).

Wat leveren sport en bewegen op?

Ecorys heeft in 2021 onderzoek gedaan naar de sociaaleconomische waarde van sport en bewegen. Deze is ook voor de doelgroep 55+ in euro’s uitgedrukt. Het levert de maatschappij € 12.900 tot € 26.100 per persoon op over de rest van hun leven als iemand van 55+ aan de beweegrichtlijnen gaat voldoen. Bekijk de infographic en het volledige rapport of lees dit artikel.

diagram: sociaaleconomische waarde van sporten en bewegen (contante waarde, 55-plus)
Sociaaleconomische waarde van sporten en bewegen (contante waarde, 55-plus). ‘PM’ (pro memorie) is zichtbaar gemaakt voor waarden waarvoor voldoende bewijslast is gevonden, maar waarvoor nog geen kwantitatieve onderbouwing mogelijk is.

Beweegadvies voor ouderen

Foto: Willem Mes Photography

Nederland heeft een officiële beweegnorm. Deze is in 2017 herzien door de Gezondheidsraad, die een vernieuwd advies heeft gepresenteerd aan de minister van VWS. Voor ouderen luidt het advies: 150 minuten per week, verspreid over meerdere dagen, matig intensief bewegen. Bijvoorbeeld door te wandelen, fietsen, golfen, zwemmen, de hond uit te laten of flink door te werken in het huishouden of in de tuin. Het gaat erom dat je hartslag en lichaamstemperatuur omhoog gaan en dat het iets moeilijker wordt om te praten. Deze regelmatige vorm van bewegen levert een betere conditie op en kan direct of indirect het risico verlagen op het ontstaan van ziekten.

Voor mensen die niet of nauwelijks actief zijn (dus nooit deze richtlijn van 2,5 uur per week halen), leidt elke stijging van lichamelijke beweging tot een betere gezondheid. Om precies te zijn is de gezondheidswinst het grootst voor mensen die van inactiviteit naar enige beweging gaan.

De voordelen van sporten en bewegen:

 • Het verbetert het humeur en geeft energie.
 • Het is goed voor de bloedcirculatie, ademhaling, spieren, gewrichten en botten.
 • Het verbetert de loopsnelheid.
 • Het stimuleert de stofwisseling en heeft een positieve invloed op het gewicht.
 • Het verhoogt de weerstand en helpt om stress kwijt te raken.
 • Het verbetert de balans, wat het risico op vallen verkleint.
 • Het verkleint het risico op fracturen.
 • Het hangt positief samen met gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven.
 • Het is goed voor de mentale gezondheid en draagt bij aan onafhankelijkheid op latere leeftijd.
 • Het lijkt de kans op fysieke en cognitieve beperkingen, waaronder dementie en Alzheimer, te verminderen.

Risico’s op een rij

Met beleid sporten is heel belangrijk, want sporten kan zeker op oudere leeftijd bepaalde risico’s met zich meebrengen. Zo is er bijvoorbeeld meer kans op blessures aan botten, pezen en spieren en duurt de genezing van blessures op deze leeftijd langer. Het is dus belangrijk om te starten met bewegen onder deskundige begeleiding.

Een sportinstructeur zorgt voor een goede opbouw, wat blessures helpt te voorkomen. Meer uitgebreide informatie hierover is te vinden op Sportzorg. Meer tips over het voorkomen van blessures en adviezen en tips voor mensen die willen beginnen met bewegen, zijn te vinden op de site van Voorkomblessures.nl.

Inactieve personen lopen risico op de negatieve gezondheidsconsequenties van niet bewegen. Inactiviteit zou in Engeland zelfs vaker de doodsoorzaak zijn dan overgewicht. Uit Engels onderzoek blijkt dat een inactieve levensstijl in het Verenigd Koninkrijk verantwoordelijk is voor:

 • 10,5 procent van het aantal hartziekten (veroorzaakt door slagaderverkalking);
 • 18,7 procent van het aantal gevallen van darmkanker;
 • 7,9 procent van het aantal gevallen van borstkanker;
 • 13 procent van het aantal mensen met diabetes type 2;
 • 16,9 procent van het aantal gevallen van vroegtijdig overlijden.

Bronnen

 1. Sportzorg, Veiligheid.nl, NOC*NSF


Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Ouderen
public
tips
gezondheidsbevordering