Alles over sport logo

10 beweegredenen om te sporten

Iedereen heeft zo zijn redenen om te sporten en snel af te vallen. Er zijn veel beweegredenen te noemen. We hebben de belangrijkste 10 redenen om te sporten voor je op een rij gezet.

De 10 belangrijkste beweegredenen zijn:

Infographic 10 redenen om te sporten

flyer 10 beweegredenen om te sporten

Toelichting 10 redenen om te sporten

  1. Bewegen voorkomt overgewicht. Bewegen verhoogt de stofwisseling via spieropbouw en vetafbraak, een belangrijk wapen in het voorkomen en het bestrijden van overgewicht. Vandaar de uitspraak: “Het beste dieet is een dieet met een flinke portie beweging.”
  2. Bewegen is goed voor je sociale leven. Het is vaak leuker en meer motiverend om samen met anderen te sporten. Bewegen levert vaak sociale contacten op. Dit helpt om bewegen langer vol te houden. Ook als je op leeftijd bent.
  3. Bewegen kan stress, angst en depressie verminderen. Wie beweegt, bouwt de opgehoopte stresshormonen op natuurlijke wijze af. U kunt dus letterlijk de ‘stress uit het lijf lopen’. Bewegen heeft ook invloed op de mentale gezondheid. Actievelingen zitten lekkerder in hun vel.
  4. Bewegen kan kanker voorkomen. Voor sommige vormen van kanker (dikkedarmkanker, borstkanker) is het preventieve effect van voldoende bewegen bewezen.
  5. Bewegen is goed voor je hart. Hart- en vaatziekten behoren tot de grootste doodsoorzaken in het westen. Van een zwakke biceps sterft u niet, van een zwakke hartspier wel. Vooral duursporten (wandelen, joggen, lopen, fietsen en zwemmen) zijn de ideale bondgenoten van het hart.
  6. Bewegen kan osteoporose voorkomen. Vanaf je 35ste worden je beenderen kwetsbaarder. Stilzitten versnelt dit proces. Bewegen houdt je beenderen, spieren en gewrichten stevig, soepel en in conditie.
  7. Bewegen kan diabetes voorkomen.Beweging zorgt ervoor dat glucose beter kan doordringen in de cellen. Zo helpt bewegen bepaalde vormen van diabetes voorkomen. Maar ook diabetespatiënten hebben baat bij sport, wanneer dit onder verantwoorde omstandigheden gebeurt.
  8. Bewegen is goed voor uw longen. Bewegen houdt uw longen en ademhalingsspieren in conditie. Ook astmapatiënten hebben baat bij beweging.
  9. Bewegen is goed voor uw portemonnee. Actievelingen leven niet alleen langer, maar ook beter. Ze bezoeken minder vaak het ziekenhuis of de dokter en gebruiken minder medicijnen. Bewegen is niet alleen goed voor uw gezondheid, maar ook voor uw portemonnee. Beter nu geld uitgeven aan wandelschoenen of een fiets dan later het veelvoudige aan de dokter.
  10. Bewegen is de beste vorm van pensioensparen. Je leven lang bewegen is het beste medicijn tegen typische ouderdomsziekten als artritis, osteoporose en hoge bloeddruk.

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
public
feiten en cijfers
gezondheidsbevordering, starten met sporten en bewegen