Alles over sport logo

Voorkom uitval van jongeren in de sport door support van ouders

Hoe voorkom je dat jongeren stoppen met sport? Europees onderzoek leverde 14 werkzame tips op. In dit artikel tip 11: stimuleer ouders om hun kind bij het sporten te ondersteunen.

Bekijk het complete overzicht van tips: 14 factoren om uitval van jongeren bij sport te voorkomen

Vergroot de intrinsieke motivatie door support van ouders

Zorg ervoor dat ouders en opvoeders hun kinderen ondersteunen en aanmoedigen bij sportdeelname. Bijvoorbeeld door hen te halen en te brengen, een sportuitrusting te geven, aan te moedigen en door samen activiteiten te doen. Het is vooral belangrijk om ouders uit kwetsbare groepen (zoals met een lagere sociale economische achtergrond), die dit niet vanzelfsprekend doen, te begeleiden.

Project ‘Keep Youngsters Involved in Sport’

Keep Youngsters Involved zocht naar oorzaken en oplossingen om uitval van jongeren in de sport te voorkomen. De toolkit, bestaande uit kaartspellen en aanvullende informatie die ontwikkeld zijn, is ideaal om uitval te voorkomen. Bezoek de website van Keep Youngsters Involved.

Illustratie van 2 ouders in sporttenue die een puberzoon uit de luie stoel proberen te krijgen
(Bron: Keep Youngsters Involved in Sport)

Hoe stimuleer je als trainer of coach positieve support van ouders?

 • Bespreek met ouders dat ze hun kind aanmoedigen om te gaan sporten. Dat kunnen ze doen door het kind kennis te laten maken met sport of door zelf als vrijwilliger mee te doen met de sportprogramma’s voor kinderen.
 • Nodig ouders uit actief te zijn in de sportclub. Laat ouders merken dat ze welkom zijn.
 • Heb het met de ouders over de ontwikkeling en het gedrag van hun kind; zij zijn hiervoor per slot van rekening medeverantwoordelijk.
 • Bespreek regelmatig met ouders en hun kind wat je doet op de trainingen, zodat de ouders begrijpen waar hun kind mee bezig is en het geleerde zelfs thuis kunnen stimuleren.
 • Laat de jongeren weten dat hun ouders hen steunen.

Hoe stimuleer je als club de support van ouders?

 • Als een jeugdige speler zich inschrijft, vraag zijn/haar ouders dan of zij ook een bijdrage willen leveren aan het reilen en zeilen van de club.
 • Nodig ouders uit bij informatie- en clubbijeenkomsten.
 • Vraag ouders noodzakelijke klussen of taken te doen.
 • Vraag ouders als vrijwilliger mee te helpen bij clubactiviteiten. Ondersteun hen bij hun vrijwilligerswerk en maak een duidelijke planning voor de vrijwilligers.
 • Organiseer evenementen, zoals een recreatieloop of een wandelclub, waaraan coaches, spelers én ouders kunnen meedoen.
 • Ook regelmatig en op vaste momenten met ouders communiceren is onderdeel van je communicatiebeleid. Gebruik de juiste (media)kanalen tussen club & ouders en tussen coaches & ouders, bijvoorbeeld kwartaalbijeenkomsten of social media.
 • Leer ouders dat ze hun kind kunnen helpen basisvaardigheden te ontwikkelen door samen vrijblijvend te sporten. En leer ze hoe zij hun kind kunnen helpen bij het creëren van realistische verwachtingen wat de sport betreft.
 • Maak de ouders duidelijk dat intimideren en dwingen geen goede manieren zijn om jongeren tot sporten aan te zetten.
Logo Keep Youngsters Involved
Logo Keep Youngsters Involved

Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa zien we dat jongeren tussen de 12 en 19 jaar vaak stoppen met sporten. Een groot Europees samenwerkingsproject – Keep Youngsters Involved – leverde 14 werkzame factoren op. Van deze 14 factoren is aangetoond dat zij een belangrijke rol spelen in het voorkomen van sportuitval bij jongeren en dat het werkt in de praktijk. Op www.keepyoungstersinvolved.eu vind je alle informatie over dit bijzondere project.

Lees meer


Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Sportaanbieders
Jongeren
professional
tips
in beweging brengen, ouderbetrokkenheid, pedagogisch sportklimaat