Alles over sport logo

Voorkom uitval van jongeren in de sport door meer verbondenheid

Hoe voorkom je dat jongeren stoppen met sport? Europees onderzoek leverde 14 werkzame tips op. In dit artikel tip 3: geef jongeren een groot gevoel van verbondenheid.

Bekijk het complete overzicht van tips: 14 factoren om uitval van jongeren bij sport te voorkomen.

Project ‘Keep Youngsters Involved in Sport’

Keep Youngsters Involved zocht naar oorzaken en oplossingen om uitval van jongeren in de sport te voorkomen. De toolkit, bestaande uit kaartspellen en aanvullende informatie die ontwikkeld zijn, is ideaal om uitval te voorkomen.
Bezoek de website van Keep Youngsters Involved.

Geef jongeren het gevoel dat ze deel uitmaken van zowel een team, als van de club. Als zij zich geaccepteerd en veilig voelen, en warmte en genegenheid voelen, is de kans groter dat ze lid blijven.

Illustratie van 3 jongens aan de rand van een zwembad
(Bron: Keep Youngsters Involved in Sport)

Hoe zorg je als trainer of coach voor verbondenheid?

 • Probeer een nauwe band met jongeren te scheppen door er elke training bij te zijn en een pro-actieve houding aan te nemen.
 • Creëer een gastvrije omgeving voor de jeugdige spelers. Toon belangstelling en ben er voor hen als ze vragen, zorgen of problemen hebben.
 • Weet wat er leeft bij je spelers, bij je team en bij jezelf. Leer de spelers vaardigheden om beter om te gaan met moeilijkheden en uitdagingen. Als ze ontevreden zijn, zich buitengesloten voelen of geen plezier meer hebben, bespreek dan met ze wat ze nodig hebben om hun problemen op te lossen.
 • Versterk de onderlinge samenhang door groeps- en teambuildingsactiviteiten. Spreek je waardering uit als ze elkaar allemaal bij het spel betrekken. Laat dit saamhorigheidsgevoel ook terugkomen in hoe jij zelf met de jongeren communiceert.
 • Communiceer open en eerlijk en schaad het vertrouwen niet door kwaad te spreken achter de rug van de jongeren om.
 • Geef de spelers aan het begin van de training de gelegenheid om te vertellen wat hen dwars zit en om vragen te stellen over waar ze moeite mee hebben. Probeer er voor de spelers te zijn als ze een moeilijk moment hebben en laat ze merken dat ze dan op jouw emotionele steun kunnen rekenen.
 • Geef elke jongere gedurende de training de gelegenheid om persoonlijk met je te praten over praktische, maar ook emotionele zaken.
 • Betrek onzekere jongeren bij het spel of de training door ze een andere rol of plaats te geven.
 • Praat met jongeren die zich buitengesloten voelen of het plezier in sporten verliezen.
 • Maak gebruik van social media zoals Facebook en WhatsApp, die jongeren zelf ook gebruiken, naast andere communicatievormen (brieven, mail).
 • Respecteer de achtergrond, etniciteit en culturele waarden van de jongeren.
 • Stuur een geblesseerde of zieke speler een beterschapskaartje of berichtje.
 • Zorg ervoor dat elke speler de naam van de andere spelers kent.
 • Plan pauzes in tijdens de training waarin de jongeren water kunnen drinken en even kunnen kletsen over iets anders dan sport.
 • Na de training zijn jongeren vaak nog opgewonden en enthousiast, stimuleer dan ook de discussies in de kleedkamer.
Logo Keep Youngsters Involved
Logo Keep Youngsters Involved

Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa zien we dat jongeren tussen de 12 en 19 jaar vaak stoppen met sporten. Een groot Europees samenwerkingsproject – Keep Youngsters Involved – leverde 14 werkzame factoren op. Van deze 14 factoren is aangetoond dat zij een belangrijke rol spelen in het voorkomen van sportuitval bij jongeren en dat het werkt in de praktijk. Op www.keepyoungstersinvolved.eu vind je alle informatie over dit bijzondere project.

Lees meer


Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Sportaanbieders
Jongeren
professional
tips
in beweging brengen, pedagogisch sportklimaat