Alles over sport logo

Voorkom uitval van jongeren in de sport door een positief leerklimaat

Hoe voorkom je dat jongeren stoppen met sport? Europees onderzoek leverde 14 werkzame tips op. In dit artikel tip 4: geef jongeren een positief leerklimaat.

Project ‘Keep Youngsters Involved in Sport’

Keep Youngsters Involved zocht naar oorzaken en oplossingen om uitval van jongeren in de sport te voorkomen. De toolkit, bestaande uit kaartspellen en aanvullende informatie die ontwikkeld zijn, is ideaal om uitval te voorkomen. Bezoek de website van Keep Youngsters Involved .

Bekijk het complete overzicht van tips: 14 factoren om uitval van jongeren bij sport te voorkomen

Vergroot de intrinsieke motivatie om te blijven sporten door een positief leerklimaat

Zorg ervoor dat wanneer jongeren zich inzetten, ze positieve feedback krijgen van (voor hen belangrijke) mensen zoals coaches, leeftijdgenoten of ouders. Wees je er als trainer van bewust dat jongeren graag leren, ook in teamverband. En last but not least: het is voor de jongeren belangrijk dat de sportclub ieders bijdrage herkent en waardeert.

Illustratie van roeiers die worden aangemoedigd vanaf de kant door een coach op de fiets
(Bron: Keep Youngsters Involved in Sport)

Hoe zorg je als trainer of coach voor een positief leerklimaat?

 • Creëer een goede sfeer op de sportclub. Want een gezellig en sociaal sportklimaat bevordert niet alleen de teamgeest en de leermogelijkheden, maar bevordert ook de ontwikkeling van talenten en competenties van jongeren.
 • Leg tijdens de training de nadruk op de inspanning, dan volgt de ontwikkeling van vaardigheden (competenties) vanzelf.
 • Heb oog voor eventuele verschillen tussen jongens en meiden, maar behandel iedereen gelijk en geef iedereen dezelfde kansen.
 • Geef jongeren positieve feedback die gericht is op wat ze doen, hoe ze het doen, hoe jij het als trainer ervaart en of ze hun doel bereiken.
 • Elke speler draagt zijn steentje bij. Geef daarom iedere speler ongeveer evenveel aandacht, los van zijn of haar niveau.
 • Na een oefenwedstrijdje wijst elk team iemand van het andere team aan die naar hun gevoel zijn team aanmoedigde en ondersteunde.
 • Leer je spelers dat het gaat om sportiviteit en eerlijk spel. Om ze dit te laten ervaren, kun je ze om de beurt de rol van ‘toeschouwer’ geven. Een toeschouwer welteverstaan, die de nadruk legt op het plezier van eerlijk spel.
 • Ontwikkel teambuildingsspellen, zodat jongeren elkaar meer gaan helpen en aanmoedigen.
 • Jongeren vinden het leuk om te trainen op muziek. Zet een muziekje op tijdens de training als dat mogelijk is.

Hoe zorg je als club voor een positief leerklimaat?

 • Bied trainers en coaches sessies met praktische voorbeelden aan, of laat ze educatieve workshops volgen die over de verschillende manieren van coachen en over het gedrag van de spelers gaan.
 • Beloon de jongeren die positief bijdragen aan een sportief sportklimaat met een prijsje, bijvoorbeeld ‘Speler van de week’ of ‘Team van de maand’.
Logo Keep Youngsters Involved
Logo Keep Youngsters Involved

Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa zien we dat jongeren tussen de 12 en 19 jaar vaak stoppen met sporten. Een groot Europees samenwerkingsproject – Keep Youngsters Involved – leverde 14 werkzame factoren op. Van deze 14 factoren is aangetoond dat zij een belangrijke rol spelen in het voorkomen van sportuitval bij jongeren en dat het werkt in de praktijk. Op www.keepyoungstersinvolved.eu vind je alle informatie over dit bijzondere project.

Lees meer


Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Sportaanbieders
Jongeren
professional
tips
in beweging brengen, pedagogisch sportklimaat, veilige sportomgeving