Alles over sport logo

Voorkom uitval van jongeren in de sport door een gevarieerd sportaanbod

Hoe voorkom je dat jongeren stoppen met sport? Europees onderzoek leverde 14 werkzame tips op. In dit artikel: bied jongeren verschillende mogelijkheden aan bij het sporten.

Bekijk het complete overzicht van tips: 14 factoren om uitval van jongeren bij sport te voorkomen

Project ‘Keep Youngsters Involved in Sport’

Keep Youngsters Involved zocht naar oorzaken en oplossingen om uitval van jongeren in de sport te voorkomen. De toolkit, bestaande uit kaartspellen en aanvullende informatie die ontwikkeld zijn, is ideaal om uitval te voorkomen.
Bezoek de website van Keep Youngsters Involved .

Project ‘Keep Youngsters Involved in Sport’

Keep Youngsters Involved zocht naar oorzaken en oplossingen om uitval van jongeren in de sport te voorkomen. De toolkit, bestaande uit kaartspellen en aanvullende informatie die ontwikkeld zijn, is ideaal om uitval te voorkomen.
Bezoek de website van Keep Youngsters Involved.

Vergroot de intrinsieke motivatie door een variërend sportaanbod

Laat jongeren deelnemen aan sportactiviteiten waaraan zij plezier beleven op het niveau waarbij zij zich het prettigst voelen, zoals competitief of recreatief niveau. Bied jongeren – als het kan – verschillende mogelijkheden aan: verschillende niveaus, variatie in training, vernieuwende oefeningen en spelen in competities. Speel in op trends.

Illustratie van een jongen in judopak die omringd wordt door sportattributen van andere sporten
(Bron: Keep Youngsters Involved in Sport)

Hoe zorg je er als trainer of coach voor je sportaanbod te variëren?

  • Wees je ervan bewust dat overspecialisatie op jonge leeftijd kinderen de mogelijkheid ontzegt om andere sporten te leren kennen. Zo kunnen ze niet ontdekken welke sport ze het leukst vinden.
  • Help jongeren en ouders een nieuwe sportclub vinden als ze verhuizen of als ze willen stoppen met sporten bij jouw sportclub.
  • Gebruik variatie in de trainingen om ze aantrekkelijker te maken.

Hoe zorg je als club voor een gevarieerd sportaanbod?

  • Organiseer uitwisselingen tussen nabijgelegen (sport)clubs.
  • Als scholen en sportclubs samenwerken (door bijvoorbeeld clinics te geven op scholen), krijgen jongeren de kans uit verschillende sporten te kiezen.
  • Bied sport aan op verschillende niveaus en let daarbij op competenties, kracht, moeilijkheidsgraad en mate van betrokkenheid. Maak aparte trainingsgroepen voor prestatieve en recreatieve sporters. Houd bij gemengde teams ook rekening met de (lichaams)ontwikkeling, met name voor en na de puberteit.
  • Zorg voor coaching op alle niveaus en geef spelers de tijd om zich te ontwikkelen.
  • Bied jongeren op speciaal daarvoor bestemde tijden de mogelijkheid om recreatief te sporten en te bewegen en spelletjes te doen. Doe dit buiten de reguliere trainingstijden om.
Logo Keep Youngsters Involved
Logo Keep Youngsters Involved

Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa zien we dat jongeren tussen de 12 en 19 jaar vaak stoppen met sporten. Een groot Europees samenwerkingsproject – Keep Youngsters Involved – leverde 14 werkzame factoren op. Van deze 14 factoren is aangetoond dat zij een belangrijke rol spelen in het voorkomen van sportuitval bij jongeren en dat het werkt in de praktijk. Op www.keepyoungstersinvolved.eu vind je alle informatie over dit bijzondere project.

Lees meer


Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Sportaanbieders
Jongeren
professional
tips
in beweging brengen, pedagogisch sportklimaat