Alles over sport logo

Voorkom uitval van jongeren in de sport door een betrokken omgang met andere sporters

Hoe voorkom je dat jongeren stoppen met sport? Europees onderzoek leverde 14 werkzame tips op. In dit artikel tip 10: zorg ervoor dat de jeugdige sporters vriendschappelijk en betrokken met elkaar omgaan.

Project ‘Keep Youngsters Involved in Sport’

Keep Youngsters Involved zocht naar oorzaken en oplossingen om uitval van jongeren in de sport te voorkomen. De toolkit, bestaande uit kaartspellen en aanvullende informatie die ontwikkeld zijn, is ideaal om uitval te voorkomen.
Bezoek de website van Keep Youngsters Involved.

Bekijk het complete overzicht van tips: 14 factoren om uitval van jongeren bij sport te voorkomen

Vergroot de intrinsieke motivatie door betrokkenheid bij andere sporters

Laat spelers elkaar aanmoedigen en zorg ervoor dat jongeren niet gepest worden, of een te hoge druk op elkaar leggen. Moedig jongeren aan om vriendschappen te sluiten. Doe dit zowel formeel (georganiseerd, gepland, geëvalueerd) als informeel (ongepland).

Illustratie met 2 meisjes die naast elkaar lopen met een hockeystick en sporttas
(Foto: Kenniscentrum Sport)

Hoe zorg je er als trainer of coach voor dat spelers vriendschappelijk en betrokken met elkaar omgaan?

  • Als jongeren tijdens de trainingen deel uit gaan maken van een groepje, houd ze dan zo lang mogelijk bij elkaar.
  • Nodig vrienden van de jeugdige sporters uit en betrek ze bij de trainingen of lessen.
  • Moedig de spelers aan een vriend of vriendin mee te nemen. Je kunt ook een speciale training organiseren waarin de focus ligt op het aantrekken van nieuwe spelers.
  • Creëer een beloningssysteem voor teams. Beloon een team met een extra punt wanneer spelers elkaar positieve feedback, aanmoediging of steun geven.
  • Doe spelletjes die het ijs breken, zodat sociale drempels tussen jongeren wegvallen.
  • Versterk de relaties tussen de jeugdige spelers door te zorgen voor een gezellige, positieve sfeer tijdens de trainingen.

Hoe zorg je er als club voor dat spelers vriendschappelijk en betrokken met elkaar omgaan?

  • Vraag de jongeren om de club op geschikte locaties zoals op scholen en jeugdverenigingen te promoten via flyers, social media en/of posters.
  • Introduceer een ‘buddy-systeem’, waarin een buddy (een clublid) een nieuwe speler onder zijn hoede neemt, zodat het nieuwe lid zich welkom voelt op de sportclub.
  • Benadruk het nul-tolerantiebeleid jegens pesten en intimidatie.
  • Versterk tijdens de trainingen de rol en betrokkenheid van elk teamlid en zorg ervoor dat niemand buiten de groep valt.
Logo Keep Youngsters Involved
(Bron: Erasmus+ Programme)

Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa zien we dat jongeren tussen de 12 en 19 jaar vaak stoppen met sporten. Een groot Europees samenwerkingsproject – Keep Youngsters Involved – leverde 14 werkzame factoren op. Van deze 14 factoren is aangetoond dat zij een belangrijke rol spelen in het voorkomen van sportuitval bij jongeren en dat het werkt in de praktijk. Op www.keepyoungstersinvolved.eu vind je alle informatie over dit bijzondere project.

Lees meer


Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Sportaanbieders
Jongeren
professional
tips
beleidsontwikkelingen, in beweging brengen, pedagogisch sportklimaat