Alles over sport logo

Voorkom uitval van jongeren in de sport door duidelijke clubwaarden te creëren

Hoe voorkom je dat jongeren stoppen met sport? Europees onderzoek leverde 14 werkzame tips op. In dit artikel tip 8: welke waarden straalt jouw vereniging uit en zijn ze helder voor de jeugdige spelers?

Project ‘Keep Youngsters Involved in Sport’

Keep Youngsters Involved zocht naar oorzaken en oplossingen om uitval van jongeren in de sport te voorkomen. De toolkit, bestaande uit kaartspellen en aanvullende informatie die ontwikkeld zijn, is ideaal om uitval te voorkomen. Bezoek de website van Keep Youngsters Involved.

Vergroot de intrinsieke motivatie om te blijven sporten door duidelijke clubwaarden

Voor jongeren is het belangrijk het belang en nut van sport te begrijpen. De redenen voor jongeren om te gaan sporten kunnen overigens heel verschillend zijn. Welk waarden straalt jouw vereniging uit? Benadruk je competitie, of juist gezelligheid? Hoe belangrijk maak je gezonde leefstijl, en welke nadruk leg je op de vaardigheden die jongeren leren door sport, zoals samenwerken en discipline? Ga daarover in gesprek met jouw (potentiële) jeugdleden.

Illustratie met 2 judoka's die elkaar op de mat groeten
(Foto: Kenniscentrum Sport)

Hoe zorg je als trainer of coach voor heldere clubwaarden?

  • Leer jongeren de tegenstander met respect te behandelen. Laat ze bijvoorbeeld handen schudden voor en na de wedstrijd en leer ze netjes taalgebruik.
  • Benadruk het belang van sportief spel en morele waarden.
  • Stimuleer vertrouwen, respect en plezier. Als ze dit van hun coaches en teamspelers meekrijgen, versterkt dat hun vorderingen en daardoor hun waardering voor sport.
  • Nodig een rolmodel uit, zoals een professional of senior speler, om over sportethiek te praten.
  • Organiseer een overleg over de afspraken binnen het team en bespreek met je team welke normen en waarden hierachter zitten. Deel alle bevindingen met elkaar en zorg ervoor dat iedereen uit het team zich betrokken voelt.
  • Zorg ervoor dat je sporters naar een doel toewerken en dat ze zich houden aan afspraken, spelregels en morele waarden.
  • Benadruk de voordelen van sporten en bewegen aan jongeren en hun ouders.

Bekijk het complete overzicht van tips

14 factoren om uitval van jongeren bij sport te voorkomen

Hoe zorg je als club voor duidelijke clubwaarden?

  • Organiseer bijeenkomsten waaraan de hele familie (jongeren én hun ouders) deelneemt en bijdraagt. Ouders en jongeren krijgen informatie over het belang van een gezonde leefwijze, fysieke gezondheid en hoe ze betrokken kunnen blijven.
  • Gebruik infographics (beeld en tekst) om het belang van deze waarden duidelijk te maken.
  • Vind manieren om de hele familie enthousiast te maken voor de (sportieve) hobby van één van hen, waardoor zij ook actief worden.
Logo Keep Youngsters Involved
(Bron: Erasmus+ Programme)

Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa zien we dat jongeren tussen de 12 en 19 jaar vaak stoppen met sporten. Een groot Europees samenwerkingsproject – Keep Youngsters Involved – leverde 14 werkzame factoren op. Van deze 14 factoren is aangetoond dat zij een belangrijke rol spelen in het voorkomen van sportuitval bij jongeren en dat het werkt in de praktijk. Op www.keepyoungstersinvolved.eu vind je alle informatie over dit bijzondere project.


Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Sportaanbieders
Jongeren
professional
tips
beleidsontwikkelingen, in beweging brengen, pedagogisch sportklimaat