Alles over sport logo

Voorkom uitval van jongeren in de sport door de kosten beheersbaar te houden

Hoe voorkom je dat jongeren stoppen met sport? Europees onderzoek leverde 14 werkzame tips op. In dit artikel tip 6: geef jongeren een betaalbaar lidmaatschap.

Bekijk het complete overzicht van tips: 14 factoren om uitval van jongeren bij sport te voorkomen

Vergroot de intrinsieke motivatie om te blijven sporten door een betaalbaar lidmaatschap

De kosten van sportdeelname mogen voor jongeren geen belemmering zijn. Span je als club in om de kosten laag te houden, zodat er geen financiële bezwaren zijn voor deelname. Bespreek eventueel andere mogelijkheden als iemand om financiële redenen niet mee kan doen. Bijvoorbeeld lidmaatschap in ruil voor het doen van vrijwilligerswerk bij de sportclub.

Project ‘Keep Youngsters Involved in Sport’

Keep Youngsters Involved zocht naar oorzaken en oplossingen om uitval van jongeren in de sport te voorkomen. De toolkit, bestaande uit kaartspellen en aanvullende informatie die ontwikkeld zijn, is ideaal om uitval te voorkomen. Bezoek de website van Keep Youngsters Involved .

Illustratie van een balans waarop Geld en verschillende sporters staan
(Bron: Keep Youngsters Involved in Sport)

Hoe zorg je als club voor een betaalbaar lidmaatschap?

 • Ga op zoek naar extra middelen, zoals gemeentesubsidie of fondsen, als ouders en de club niet voor alle (contributie)kosten kunnen opdraaien.
 • Wees meteen duidelijk over de precieze kosten van een clublidmaatschap, zodat ouders en hun kind een weloverwogen keuze kunnen maken over waar de jongere lid van gaat worden.
 • Bied verschillende betaalwijzen aan (bijvoorbeeld gespreid betalen) die aansluiten bij de financiële draagkracht van ouders.
 • Bied, als dat mogelijk is, (gemotiveerde) jongeren met een lager sociaal economische achtergrond korting aan.
 • Stel ouders en jongeren niet voor een voldongen feit wat clubkosten betreft, maar laat potentiële nieuwelingen eerst een paar keer gratis meetrainen. Daarna kunnen ze beslissen of ze lid worden of niet.
 • Bied groeps- of familielidmaatschappen met korting aan.
 • Als een jongere overstapt op een volwassen lidmaatschap, is dit vaak duurder. Ondersteun ouders en jongeren hier zonodig bij.
 • Bied jongeren een goedkoper lidmaatschap aan in ruil voor het doen van vrijwilligerswerk bij de sportclub.
 • Ga op zoek naar landelijke of regionale ondersteuningsprogramma’s of (sport)fondsen, zodat je als club de kosten van een lidmaatschap lager kunt houden.
 • Ontwikkel specifieke programma’s die gericht zijn op kwetsbare jongeren.
 • Kies als club niet voor de duurste (verplichte) clubtenues voor jongeren. Voor de minder draagkrachtigen zal dit een drempel zijn om te gaan sporten.
Logo Keep Youngsters Involved
Logo Keep Youngsters Involved

Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa zien we dat jongeren tussen de 12 en 19 jaar vaak stoppen met sporten. Een groot Europees samenwerkingsproject – Keep Youngsters Involved – leverde 14 werkzame factoren op. Van deze 14 factoren is aangetoond dat zij een belangrijke rol spelen in het voorkomen van sportuitval bij jongeren en dat het werkt in de praktijk. Op www.keepyoungstersinvolved.eu vind je alle informatie over dit bijzondere project.

Lees meer


Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Sportaanbieders
Jongeren
professional
tips
beleidsontwikkelingen, in beweging brengen, pedagogisch sportklimaat