Alles over sport logo

Tien tips om kinderen meer te laten buitenspelen

De buitenspeeltijd van kinderen is in de afgelopen jaren gehalveerd. Natuurlijk zijn er nog altijd kinderen die altijd en overal willen buitenspelen, maar er zijn ook kinderen die bijna van de bank afgesleurd moeten worden om ze naar buiten te krijgen. Voor ouders van deze laatste groep hebben we tien tips op een rijtje gezet.

1. Van binnen naar buiten

Sommige kinderen vinden het lastig om te bedenken wat ze moeten doen als ze buitenspelen. Geef je kind eerst zelf de tijd om iets te verzinnen. Vrij spel is belangrijk. Om te helpen, kun je speelgoed zoals blokken en verkleedkleren van binnen naar buiten verplaatsen.

2. Samen naar buiten

Je kunt natuurlijk niet van je kind verwachten dat het gaat buitenspelen als je zelf de hele dag binnen blijft. Maak samen een boswandeling, strandwandeling of doe een speurtocht door de buurt.

3. Varieer in speelplekken

Zorg ervoor dat je kind op verschillende plekken kan buitenspelen. Dus niet alleen in de vertrouwde achtertuin, maar ook op straat met andere kinderen, in het park om de hoek of in de speeltuin die jullie niet zo vaak bezoeken.

4. Beschutting

Wonen in Nederland betekent dat het weer niet altijd optimaal is voor buitenspelen. Maar ook op een veranda of in een tuinhuisje kunnen kinderen zich prima vermaken. Deze ‘tussenlocaties’ beschermen tegen regen én zon. Al is met je regenlaarzen stampen in de plassen ook ontzettend leuk!

5. Vriendjes uitnodigen

Samen spelen is leuk voor je kind. Samen buitenspelen is samen op avontuur gaan. En met een vriendje erbij zal je kind ook andere dingen doen dan wanneer het alleen is.

6. Laat ze jou helpen

Plantjes verzorgen, onkruid wieden, de auto wassen of de straat vegen, er zijn ontzettend veel klusjes waar je kinderen je bij kunnen helpen. Misschien is het niet altijd even effectief, maar jullie doen gezellig iets samen en je kind leert mee te helpen met klusjes om het huis.

7. Waterplezier

Spelen met water is een van de favoriete bezigheden van veel kinderen. Het is niet alleen leuk, maar ook goed voor de ontwikkeling van de hersenen. Dus pak de tuinslang, stap samen onder de sproeier of gooi over met waterballonnen.

8. Dieren verzorgen

Heb je ruimte in je tuin? Misschien is het een idee om bijvoorbeeld een konijn of kippen in de tuin te houden en te laten verzorgen door je kind.

9. Vies worden

Moedig je kinderen aan vies te worden, dat hoort bij buitenspelen. Dus oude, lekker zittende kleding aan en rondrennen op goede schoenen. Maak de afspraak dat vieze schoenen en kleding buiten het huis wordt uitgetrokken.

10. Geen keus

Moet je kind echt van de bank afgesleurd worden? Doe dit dan. Maak er een gewoonte van om (samen)dagelijks een uur buiten te zijn en te bewegen. En, zoals gezegd, vewacht niet van je kind dat het naar buiten gaat als je dit zelf ook niet doet.

Bronnen

  1. Acquire Publishing; buitenspelen, 10 tip om kinderen meer buiten te laten spelen. Geraadpleegd: 2014.

Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Openbare ruimte, Thuis - in en om huis
Kinderen
public
tips
in beweging brengen