Alles over sport logo

DOEL

Het doel van het onderzoek is om beweegprofessionals, zoals buurtsportcoaches, te helpen de beweegvaardigheid en het beweegplezier van kleuters te vergroten. Tijdens het onderzoek wordt in kaart gebracht welke factoren van invloed zijn op de beweegvaardigheid van kleuters. Daarbij wordt een profiel opgesteld van minder beweegvaardige kinderen. De nieuwe kennis wordt vertaald naar een toolbox met praktische handvatten voor beweegprofessionals. Ook komt er een vertaling naar het onderwijs van gerelateerde MBO- en HBO-opleidingen.

Laatste Nieuws


Eerste wetenschappelijke publicatie over beweegvaardigheid kleuters: verschil in plezier

Welke factoren van invloed zijn op de beweegvaardigheid van kleuters, onderzoekt het consortium van het meerjarig onderzoek Start (V)aardig. Daarbij stellen de onderzoekers onder meer een profiel op van kinderen die niet zo beweegvaardig zijn. Onlangs verscheen het eerste internationale wetenschappelijke artikel vanuit Start (V)aardig.

Hoe kunnen buurtsportcoaches bewegen bij kleuters stimuleren?

Op 14 juni 2022 organiseerden Wij Buurtsportcoaches, De Haagse Hogeschool en Kenniscentrum Sport & Bewegen de digitale ontmoetingsbijeenkomst ‘Kleuters’. Ruim dertig buurtsportcoaches stonden stil bij de vraag ‘hoe kunnen buurtsportcoaches de beweegvaardigheid en het plezier van kleuters bevorderen?’.

Wat is de effectiviteit van een breed motorische beweeginterventie bij kleuters?

Hoe kunnen beweegprofessionals, zoals buurtsportcoaches, de beweegvaardigheid en het plezier in bewegen bij kleuters vergroten? Deze vraag staat centraal in het onderzoek Start(v)aardig. Om inzicht te krijgen in de effectiviteit en het gebruik van interventies om kleuters beter en plezieriger te laten bewegen, start eind oktober een beweegprogramma van 18 weken.

PROJECT INFORMATIE


Achtergrondinformatie

Met het Nationale Sportakkoord hebben buurtsportcoaches en sportprofessionals een grotere verantwoordelijkheid gekregen om de beweegvaardigheid van kinderen te verbeteren. Dit is hard nodig, gezien de toename van bewegingsarmoede en slechtere motoriek onder grote groepen kinderen. Buurtsportcoaches werken op dit moment als uitvoerder van sport- en beweegaanbod, maar ook  als regisseur of verbinder tussen de sport- en beweegaanbieders op school, in de wijk, bij de sportvereniging en bij de kinderopvang. Buurtsportcoaches hebben aangegeven meer expertise te willen hebben op het gebied van 4-6 jarige kinderen. Vraagstukken die naar aanleiding daarvan ontstaan bij buurtsportcoaches vormen het uitgangspunt voor het doel van het onderzoek Start(V)aardig; een toolkit met bouwstenen en tools voor de buurtsportcoach ter bevordering van de beweegvaardigheid van kleuters’.

Consortium

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een consortium bestaande uit de volgende partners: De Haagse Hogeschool, Hanzehogeschool Groningen, Fontys Sporthogeschool, Hogeschool Windesheim, Vrije Universiteit Amsterdam, TU Eindhoven, Kenniscentrum Sport & Bewegen, Vereniging Sport en Gemeenten, Almere Kenniscentrum Talent en SALTO-scholen. Er wordt samengewerkt met nog eens 11 organisaties op het het gebied van onderzoek, beroepspraktijk en onderwijs.

Contact

portretfoto Sanne de Vries

Heb je een vraag of wil je meer weten over het onderzoek? Neem dan contact op met projectleider Sanne de Vries