Alles over sport logo

Lekker Fit! Kinderopvang: bewegen voor kleintjes in de dagelijkse praktijk

Kinderen in beweging brengen? En dan vooral ook de allerjongsten via de kinderopvang? In Rotterdam hebben ze er al jarenlang ervaring mee. Lekker Fit! Kinderdagverblijf wordt in maar liefst 145 kinderopvanglocaties ingezet met een bereik van zo’n 6.000 kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. In dit artikel duiken we in de praktijk van Lekker Fit! Drie pedagogisch medewerkers uit Spangen en Rozenburg vertellen hun ervaringen. Hun grootste tip? “Niet al te ingewikkeld doen, bewegen moet geen verplichting zijn. Niet voor de kinderen, maar ook zeker niet voor onszelf.”

Lekker Fit! is ‘Goed Onderbouwd’, dat wil zeggen dat deze interventie is beoordeeld door een speciale erkenningscommissie. Volgens deze commissie sluit Lekker Fit! Kinderopvang met een ‘op maat’-aanpak op het gebied van voeding en bewegen goed aan bij het dagelijks werkveld van professionals op kinderdagverblijven. Mooie woorden, maar hoe werkt Lekker Fit! in de dagelijkse praktijk? We vroegen het aan Samantha Kortzorg, pedagogisch medewerker en beweegcoach bij Kindercentrum Prinses Amalia in de wijk Spangen van Rotterdam. Ook spraken we met Marloes Pronk en Jolanda Vosselman, pedagogisch medewerkers bij Kinderdagverblijf Rozemarijke in Rozenburg.

Borgen en integreren in de praktijk

Marloes: “Lekker Fit! maakt ons meer bewust van het belang van lekker bewegen. Het biedt ons een goede basis met trainingen, cursussen en een handboek. Ook hebben we twee keer per jaar een terugkomdag met verschillende workshops voor nieuwe ideeën en tips. Erg leuk en inspirerend en daar horen we ook de nieuwste ontwikkelingen. Samantha vult aan: “ Voordat wij Lekker Fit! gingen inzetten waren we al bezig met gezonde zaken, vooral op het gebied van eten en drinken. Voor ons was Lekker Fit! vooral een manier om alles goed te borgen en te integreren in de praktijk. En er is al van alles ontwikkeld. Trainingen, terugkomdagen met workshops, de beweegbak, een rek met tips voor gezonde traktaties, noem maar op. En we worden goed begeleid, ook dat is belangrijk.”

Aansluiting bij VVE-traject

Lekker Fit! past goed in het VVE-traject (Voor- en Vroegschoolse Educatie). Dat betekent dat pedagogisch medewerkers binnen de verschillende VVE-thema’s specifieke elementen uit Lekker Fit! kunnen inplannen. Jolanda: “Iedere zes weken werken we met een nieuw VVE-thema. ‘Wonen’ bijvoorbeeld, of ‘kleding’, de seizoenen of ‘kunst’. Bij elk thema vanuit het VVE-traject hebben we passende activiteiten of spelletjes. Samantha: “Wij zijn momenteel bijvoorbeeld bezig met het thema ‘Smakelijk Eten’. Natuurlijk is daarbij aandacht voor gezonde voeding, maar vanuit Lekker Fit! zijn er dan ook specifieke beweegspelletjes en oefeningen. Ga in de klas op zoek naar de oranje worteltjes, bijvoorbeeld. Zo kun je met beweegspelletjes meteen ook je doelen binnen het thema behalen en dat sluit weer aan bij het OGW (Opbrengst Gericht Werken) dat we doen.”

Naast diverse thema-gerelateerde oefeningen zijn ook spontaan ingelaste beweegspelletjes natuurlijk leuk om te doen. Jolanda: “Even springen nadat we naar de wc zijn geweest of na het handen wassen… Gewoon even lekker gek doen.” Marloes: “Kinderen hebben ontzettend veel plezier als we bewegen, of dat nou dansen is of lekker rennen in of rond onze locatie. En dat plezier is voor ons de basis. Maar je merkt ook dat het in de praktijk gewoon fijn is om te doen. Kinderen kunnen nu eenmaal niet lange tijd stilzitten, daar zijn ze niet voor gemaakt. Een beweegspelletje tussendoor geeft dan meteen resultaat. Je ziet dat kinderen zich daarna weer volop kunnen concentreren.”

Geïnspireerd improviseren

Samantha: “Ik denk dat het voor ons als pedagogisch medewerker goed is dat we de beweegspelletjes en andere onderdelen van Lekker Fit! niet als ‘moeten’ zien. Het moet niet als extra opgelegde activiteit voelen. Want zodra we het niet meer leuk vinden, wordt het ook niet meer gewaarborgd. Marloes vult aan: “De beweegspelletjes vanuit Lekker Fit! zijn voor ons een soort basisprogramma, waar we zelf ook nog volop mee kunnen improviseren. Inspirerend en erg leuk voor ons als medewerkers! En ook ouders reageren er goed op. We hebben Lekker Fit! bijvoorbeeld geïntroduceerd tijdens een speciale ouderavond, waarbij we de ouders aan de zumba en yoga hebben gezet.”

Voorbeelden uit Spangen en Rozenburg

Welke beweegactiviteiten staan in Spangen en Rozenburg zoal op het programma?

Marloes: “Als je buiten bent, gaat het bijna als vanzelf. Daar kun je bewegen natuurlijk makkelijk stimuleren. Met wat extra tikspelletjes, ren-je-rot of een parcoursje bijvoorbeeld. Laat kinderen maar lekker vrij bewegen. Niet teveel betuttelen, maar ze lekker spelend dingen laten ontdekken. En binnen met de groepen is muziek vaak de sleutel. Lekker een liedje aan en dansen met elkaar.” Samantha: “Met onze peutergroepen komen we iedere ochtend samen op de gang voor een beweegactiviteit. Bijvoorbeeld een parcours met een bal, banken en hoepels, of we doen een beweegspel waarbij bijvoorbeeld allemaal ballen moeten worden gezocht die door de hal worden gegooid. Bij de peuters doen we ook regelmatig peuterdans en peuteryoga, daar hebben we een specifieke juf voor. Ook zij zorgt ervoor dat ze in haar lessen weer aanhaakt bij het VVE-thema dat op dat moment centraal staat.”

Voor de verschillende leeftijden zijn natuurlijk verschillende mogelijkheden. Marloes: “Bij baby’s vinden we het bijvoorbeeld erg belangrijk om ze mee naar buiten te nemen. Binnen stimuleren we ze om te gaan draaien en spelenderwijs in beweging te komen. Bij dreumesen is bellenblaas een heel makkelijke manier om kinderen in beweging te krijgen. Lekker bellen volgen en vangen. En bij onze peutergroep is yoga heel erg populair. Op het matje, schoentjes uit en dan gaan we allerlei bewegingen maken. Zo moeten kinderen bijvoorbeeld een boom uitbeelden, die heen en weer gaat in de wind. Of golven in de zee. Zo krijgen ze geleid yoga op een heel beeldende manier.”

Beweeg vanuit het plezier

Belangrijkste tip van Samantha bij het integreren van beweegactiviteiten zoals die vanuit Lekker Fit!: probeer het leuk te houden. “Het moet niet, het mag en vanuit het plezier ontstaat vanzelf iets moois. Met de activiteiten van Lekker Fit! als leidraad kun je het heel eenvoudig integreren. Maak ook gebruik van wat je al hebt. Liedjes zingen bijvoorbeeld: dat hoef je niet zittend te doen. Berend Botje kun je ook heel goed samen staand zingen met wat bewegingen erbij.” Ook Jolanda en Marloes beamen dat het heus niet ingewikkeld hoeft te zijn. Jolanda: “Wees zelf het goede voorbeeld en onderneem gewoon iets. Als je echt graag met kinderen werkt, dan gaat dat bewegen eigenlijk vanzelf. Zo blijft het spontaan en geniet je er zelf ook van.”

Lees meer over

Wil je op de hoogte blijven van alles omtrent het stimuleren van jonge kinderen vanuit hun omgeving om met plezier te bewegen? Meld je aan voor de kennisupdate Sport, Bewegen en Jeugd en vink in elk geval de leeftijdsgroep 0-4 jaar aan.


Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Kinderopvang
Jonge kinderen
public, professional
praktijkvoorbeeld
in beweging brengen, motorische ontwikkeling