Sluiten

Waarom het ASE-model verleden tijd is

Artikel

Geplaatst op 14 juni 2016

Kiest u uit gewoonte voor het ASE-model? Dan is het heel moeilijk om daarmee te stoppen. Gewoontes lijken namelijk eerder gedrag te voorspellen dan dat het ASE-model dat doet…

Als je het wilt, ga je het ook doen?

Het ASE-model wordt sinds enige decennia gebruikt als model om gezondheidsgedrag te verklaren. Het stelt dat als je zelf positief staat tegenover sporten, als je vrienden en sociale omgeving dat ook zo zien (of doen) en als je zelf het idee hebt dat je het kunt, je de intentie kunt hebben om te gaan sporten. En een intentie is een voorspeller van gedrag. Geen bepaler. Er kunnen namelijk nog allerlei onverwachte beren op de weg (barrières) zijn die jou ervan weerhouden je intentie tot uitvoering te brengen.

Gedrag vormt zich onbewust

Echoën die eerste zinnen nog na? Het ASE-model is een veelgebruikt en -genoemd model voor het verklaren van gezondheidsgedrag. Er is tegenwoordig behoorlijk wat kritiek op het model. Het model gaat uit van een prototype mens dat bewuste keuzes maakt. Het is inmiddels wel bewezen dat dit niet zo is vertelt dit artikel van SHIFT!. Een groot deel van onze keuzes en dus ons gedrag vormt zich onbewust. Het ASE-model laat dit echter volledig buiten beschouwing. Wat er gebeurt tussen intentie en gedrag (de mogelijke barrières), daar heeft het model ook geen verklaring voor, terwijl dit wel heel reëel en alledaags is. 

Tijd voor iets nieuws in plaats van het ASE-model?

Het artikel eindigt met de mededeling dat veel wetenschappers vinden dat het ASE-model passé is en dat het tijd is voor wat nieuws. Hier leest u over een aantal andere gedragsmodellenWe zijn nieuwsgierig: wat zijn jullie ervaringen met gedragsverandering en het onbewuste? Laat je reactie achter!

Lees meer

Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.