Sluiten

Motorische ontwikkeling als je kind 2 jaar is

Artikel

Publicatiedatum 28 maart 2014

Je dreumes is twee jaar en de motorische ontwikkeling is in volle gang. Ieder kind doet dat in zijn eigen tempo.

Wat kan mijn kind?

Je dreumes begroet je met verstaanbare woordjes en kan zelf de deur open doen. Met een beetje hulp lukt aankleden zelfstandig en je kind kan aan je hand de trap af lopen. Je kind vraagt zelf om eten of drinken. Eten gaat steeds beter, de kliederboel wordt minder. Rozijntjes uit een doosje peuteren vindt je kind leuk en lekker.

Sociaal emotionele ontwikkelingen

Je kind kan op deze leeftijd bang zijn voor bepaalde geluiden, bijvoorbeeld als het onweert of als een hond blaft. Ook boos worden kan hij goed, bijvoorbeeld als hij zijn zin niet krijgt. Knijpen, bijten of slaan kan door ook bij horen. Hij begrijpt inmiddels ook het woord ‘straks’ en geeft daarmee aan dat hij leert te begrijpen om te wachten.

Sport en beweging

Het lopen gaat steeds soepeler, je kind kan misschien al rennen. Het oprapen van speelgoed kan zonder om te vallen. Schoppen tegen een bal of klimmen op een bank doet hij graag. Je kind kan een toren bouwen van een stuk of zes blokken en kan bladzijdes omslaan van een boek. Het krabbelen op papier met een potlood of krijtjes vindt hij leuk. Net als samen zingen en bewegen. Door samen te kleien en te tekenen stimuleer je de fijne motoriek. Je zult merken dat de motorische ontwikkeling van je kind van 2 jaar behoorlijk hard gaat!

Bekijk hier een fragment uit de film ‘Kijk, ik groei!’ over de grove motoriek van peuters van 18-24 maanden.

Lees ook:

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.