Alles over sport logo

Samen sporten doe je met een sportmaatje!

Sporten is gezond. Het helpt je gewicht op peil te houden, verlaagt je hartslagfrequentie, verbetert je slaap en geeft je ontzettend veel energie. Ondanks deze voordelen is het niet voor iedereen eenvoudig om de stap te zetten om meer te bewegen. Veel mensen missen de belangrijkste eigenschap die nodig is om te gaan sporten: motivatie.

Als je niet gemotiveerd bent om je sporttas te pakken en je sportschoenen aan te doen omdat je bijvoorbeeld niet genoeg voldoening uit het sporten haalt, is het lastig om sporten vol te houden. Dit kan gelden voor zowel kinderen als volwassenen. Samen met iemand anders sporten, kan in dit geval helpen. In dit artikel leg ik uit waarom een sportmaatje kan zorgen voor motivatie, plezier en succes tijdens het sporten.

Samen sporten

Het veranderen van je leefstijl en het aanleren van een actieve manier van leven vergt motivatie. Hoewel motivatie die vanuit jezelf komt het beste is, kan het wel helpen om ook buiten jezelf motivatie te zoeken, bijvoorbeeld door samen met iemand anders te gaan sporten. Er zijn genoeg redenen waarom samen sporten leuker en motiverender kan zijn dan alleen:

  • Competitie. Squashen, tennissen, voetbal: competitieve sporten roepen een drang op om te winnen. Dat vertaalt zich in extra motivatie om er te zijn, je best te doen en er voor te gaan. Het spelelement houdt het sporten leuk en leidt de aandacht weg van het ‘moeten’.
  • Succes delen. Samen naar de sportschool geweest of meegedaan aan een hardloopevenement? Doordat je dit samen met je sportmaatje voor elkaar hebt gekregen, kun je samen het succes delen. Succes delen versterkt het gevoel van voldoening dat je haalt uit het sporten.
  • Niet afzeggen. Afgesproken om samen te gaan racefietsen? Doordat je een afspraak hebt gemaakt, heb je niet alleen jezelf ermee als je afzegt, maar ook je sportmaatje. Je wilt diegene niet laten zitten en zo is het ook andersom. Op deze manier kun je elkaar motiveren om sport langer vol te houden, ook als het een keer slecht weer is of als je liever een avond op de bank zou hangen.
  • Plezier. Samen sporten is natuurlijk veel gezelliger. Lekker bijkletsen, elkaar de nieuwste roddels vertellen en samen nazitten met een drankje. Dit voordeel heb je alleen als je met meerdere mensen gaat sporten.

Hoe vind ik een sportmaatje?

Als je zelf hebt besloten om meer te willen bewegen, wil dat niet automatisch zeggen dat jouw vrienden, je partner of je familie met je meegaan om te gaan sporten. Juist daarom is het leuk als je een sportmaatje kan vinden. Maar waar kun je die vinden?

Volwassenen

Vriendenkring

Allereerst is het vanzelfsprekend om te kijken of er in je huidige vriendenkring iemand is die ook meer wilt gaan bewegen. Wellicht kun je iemand overtuigen om eens een nieuwe sport te proberen zodat je samen kunt ontdekken of het bevalt. Of misschien gaat iemand in je directe omgeving al vaak naar de sportschool toe en kun je eens vragen of je een proefdag kan meedraaien. Mocht je geen vrienden of vriendinnen hebben die jouw sportieve voornemens delen, dan zijn er nog genoeg andere mogelijkheden..

Internet

Op de digitale snelweg vind je veel informatie over specifieke sites voor het vinden van een sportmaatje. Zo zijn er doelgerichte websites voor het vinden van een wandelmaatje, een danspartner of iemand om mee te gaan hardlopen. Ook voor ouderen, die niet wekelijks of maandelijks nieuwe mensen ontmoeten en misschien een wat minder lichamelijk actief netwerk hebben, kunnen deze sites een oplossing bieden.

Jeugd

School

Veel scholen geven steeds meer aandacht aan sport en beweging. Voor jongeren die op school zitten, zijn er speciale programma’s om samen met een groep te sporten. Veel gemeenten bieden bijvoorbeeld een programma aan met de naam Kies voor Hart en Sport om jeugd de kans te geven gratis een nieuwe sport uit te proberen. Voor studenten is er vanuit Universiteiten en Hogescholen korting op een abonnement bij de sportschool of het afhuren van een tennis of squashbaan. Ook kun je via een schoolmagazine of een Facebook groep een oproep plaatsen of iemand met jou wil gaan sporten.

Lokale vereniging

Zoek eens op welke lokale verenigingen er in jouw dorp of stad te vinden zijn. Verenigingen bieden vrijwel altijd een open dag aan of een dag waarop je de sport kunt uitproberen. Hier ontmoet je direct andere enthousiastelingen en potentiële sportmaatjes.

Taak van de ouders

Als ouder heb je een belangrijke rol in het meegeven van een actieve leefstijl aan je kinderen. Dit start bij het geven van het goede voorbeeld, maar ook bij het helpen, begeleiden en aanmoedigen van je kind waar het om sport gaat. Help je kinderen bijvoorbeeld te ontdekken welke sport ze leuk vinden of help ze bij de zoektocht naar een gezellig sportmaatje of een leuk sportteam. Uiteindelijk wil je natuurlijk graag dat je kind sporten en bewegen zo leuk vindt, dat het geen extra motivatie van jou meer nodig heeft om lekker te gaan sporten.


Auteur(s)

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Jongeren, Kinderen, Volwassenen
public
opinie
in beweging brengen, starten met sporten en bewegen