Alles over sport logo

Praktijkondersteuners: 6 tools voor beweegstimulering

Als praktijkondersteuner speel je een belangrijke rol binnen de huisartsenzorg. Je hebt brede kennis van allerlei thema’s op het gebied van gezondheid. Beweging hoort daar bij. In dit artikel zetten we 6 instrumenten op een rij die je als praktijkondersteuner kunt inzetten bij jouw werkzaamheden om patiënten te ondersteunen meer te gaan bewegen.

Kennis en producten voor in de huisartsenpraktijk

Onderstaande kennis en producten kun je inzetten in gesprek met patiënten tijdens consulten of bijeenkomsten.

Beweegrichtlijnen

Hoeveel moeten mensen bewegen om gezond te blijven? De beweegrichtlijnen geven dit aan voor verschillende doelgroepen: volwassenen, ouderen, kinderen en mensen met een fysieke of verstandelijke beperking. De kernboodschap van de beweegrichtlijnen is: ‘bewegen is goed, meer bewegen is beter’. Met deze richtlijnen kun je het gesprek over bewegen aangaan met jouw patiënt, en hem of haar inzicht geven in het eigen beweeggedrag. Lees hier hoe je de beweegrichtlijnen inzet.

Beweegcirkel

Als praktijkondersteuner hoor en herken jij in gesprekken met patiënten dat zij baat zouden hebben bij meer bewegen. De Beweegcirkel is vooral geschikt om in te zetten bij mensen die structureel weinig bewegen en moeite hebben om zelf de stap naar meer bewegen te zetten. Deze gesprekstool helpt jou als professional om het gesprek over bewegen aan te gaan.

De tool is opgebouwd in de stappen van gedragsverandering. Met de Beweegcirkel bespreek je hoeveel de patiënt beweegt in de huidige situatie en kijk je naar de gewenste situatie: hoeveel beweegt iemand nu al, en op welke manier kan je meer beweging in de dag brengen? Ook helpt de Beweegcirkel met het stellen van doelen en bespreken hoe patiënten om kunnen gaan met moeilijke momenten. Lees hier hoe je stap voor stap aan de slag gaat met de Beweegcirkel.

Beweegadvies en patiëntenflyer

Op de pagina ‘Bewust Bewegen met chronische aandoeningen’ vind je alle informatie over bewegen bij verschillende chronische aandoeningen, informatie over vele soorten laagdrempelig beweegaanbod en hoe jij je patiënt direct of via de buurtsportcoach kunt begeleiden naar dat aanbod. Deze informatie is gebaseerd op wetenschappelijke kennis en ervaringen uit de praktijk en bovendien getest door verschillende individuele praktijkondersteuners. Ook kun je hier de patiëntenflyer downloaden, een flyer die je jouw patiënten kunt meegeven waarin op een laagdrempelige manier het belang van bewegen wordt uitgelegd. Zo kunnen patiënten informatie die je verteld hebt later nog eens teruglezen.

Kennis en producten die patiënten thuis in kunnen zetten

Met onderstaande tools kunnen mensen thuis zélf aan de slag met bewegen. Deze kennis en producten kun je als professional gericht meegeven of doorsturen. Bespreek ook deze laatste categorie tijdens jouw consulten, zodat jouw patiënten weten hoe ze een product moeten gebruiken en wat ze kunnen verwachten.

Beweegposter

De Beweegposter biedt concrete oefeningen waar ouderen zelf of onder begeleiding mee aan de slag kunnen. Met de verschillende oefeningen kunnen zij alle onderdelen van het lichaam trainen. Oefeningen zijn ingedeeld in:

  • Fit op de stoel
  • Sterke armen en benen
  • In balans
  • Rek en strek

Als praktijkondersteuner kun je patiënten wijzen op de digitale beweegposter of je geeft de poster fysiek mee tijdens een consult. Verschillende professionals geven aan dat ze de Beweegposter in de praktijk niet alleen inzetten voor ouderen, maar ook voor volwassenen met sterk overgewicht.

Beweeggids voor ouderen met (en zonder) dementie

De Beweeggids voor ouderen met dementie biedt allerlei handvatten om kwetsbare ouderen meer te laten bewegen: van praktische filmpjes met oefeningen tot verwijzingen naar relevante achtergrondinformatie. Je kunt met de patiënt, de mantelzorger, of andere professionals in het netwerk rond de oudere het gebruik van de Beweeggids bespreken. Een handleiding voor gebruik door praktijkondersteuner of huisarts helpt je gericht op weg.

Video’s bot- en spierversterkende oefeningen

De Beweegrichtlijnen geven aan dat het belangrijk is voor volwassenen om minstens twee keer in de week bot- en spierversterkende oefeningen doen. Bij ouderen wordt daarnaast geadviseerd dit te combineren met balansoefeningen. Maar wat zijn bot- en spierversterkende oefeningen precies? En wat zijn goede oefeningen die mensen thuis zelfstandig kunnen doen? Op Allesoversport.nl vind je voorbeelden met filmpjes en tips.

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Eerstelijnszorg
tips
chronische aandoening, gewicht, gezondheidsbevordering