Alles over sport logo

Leefstijlcoaches: instrumenten voor bewegen, sport en voeding 

Als leefstijlcoach begeleid je mensen naar een gezonde leefstijl. Hierbij richt je je op verschillende thema’s, zoals bewegen en voeding. In dit artikel zetten het Voedingscentrum en Kenniscentrum Sport & Bewegen samen een aantal producten en instrumenten op een rij, die jij als leefstijlcoach kunt inzetten in jouw dagelijkse praktijk.

Naar aanleiding van een bijeenkomst tussen de BLCN, Kenniscentrum Sport & Bewegen en het Voedingscentrum werd de behoefte duidelijk om materialen te bundelen op een centrale plek. In dit artikel delen we onze belangrijkste kennis en producten, maar er is nog veel meer te vinden op onze websites. Mis je iets specifieks? Neem dan gerust contact met ons op – zie gegevens onderaan. Ook zullen we dit artikel steeds updaten met nieuwe kennis en producten voor de leefstijlcoach.

In dit artikel maken we onderscheid tussen kennis/producten die je kunt zetten tijdens consulten of bijeenkomsten, èn kennis/producten die jouw cliënten zelf thuis kunnen inzetten.

Kennis en producten die je in kunt zetten tijdens het consult 

Onderstaande kennis en producten kun je inzetten tijdens consulten of bijeenkomsten, wanneer je in gesprek bent met iemand.

Rondom het thema bewegen

De Beweegrichtlijnen

Hoeveel moet je bewegen om gezond te blijven? De Beweegrichtlijnen geven dit aan voor verschillende doelgroepen, zoals ouderen, kinderen en mensen met een beperking. De hoofdboodschap van de beweegrichtlijnen is: ‘bewegen is goed, meer bewegen is beter’. Met deze beweegrichtlijnen kun je het gesprek aangaan of jouw cliënt voldoet aan de beweegrichtlijnen. En hem of haar zo inzicht te geven in eigen beweeggedrag. Lees hier meer over hoe je ze inzet.

Beweegcirkel

De Beweegcirkel is een gesprekstool waarmee je als professional met jouw cliënt het gesprek over bewegen aan kunt gaan. Je kunt de Beweegcirkel zowel bij individuen als groepen inzetten. De tool is opgebouwd in de stappen van gedragsverandering. Zo kun je bespreken hoeveel iemand nu al beweegt en hoe je meer beweging in de dag kunt brengen. Ook kun je met behulp van de Beweegcirkel samen doelen stellen en bespreken hoe je omgaat met moeilijke momenten. De Beweegcirkel is fysiek en digitaal beschikbaar en dus zowel tijdens fysieke als online consults in te zetten. Lees hier meer over hoe je stap voor stap kunt werken met de Beweegcirkel.

Beweeggids

De Beweeggids bestaat uit verschillende online beweegmodules, specifiek ontwikkeld voor ouderen met een vorm van dementie. Van oefeningen voor sterke benen, tot het verbeteren van flexibiliteit en balans. Met al deze oefeningen kun jij als leefstijlcoach, samen met de persoon die je begeleidt, een beweegprogramma samenstellen. Tip uit de praktijk: leefstijlcoaches die deze Beweeggids gebruiken, gaven zelf aan dat de oefeningen ook inspiratie boden voor volwassenen met sterk overgewicht.

Rondom het thema voeding

De Schijf van Vijf voor jou

Weten jouw cliënten hoeveel – en wat – zij per dag kunnen eten volgens de Schijf van Vijf? In deze tool kun je samen met hen hun gegevens invullen. Je krijgt dan niet alleen te zien wat en hoeveel zij kunnen eten, maar je krijgt ook tien voorbeelden van dagmenu’s.

BMI-meter

Wil jouw cliënt weten of hij of zij een gezond gewicht heeft? Dit is te meten met de Body Mass Index (BMI) én de middelomtrek. Samen geven ze een goed beeld van een gezond gewicht.

Diëten en hypes

Het internet staat vol informatie over voeding, afvallen en diëten. Op de website van het Voedingscentrum vinden jij en je cliënten informatie die helpen om te beslissen wanneer informatie over diëten betrouwbaar is. Daarnaast vinden jullie er uitleg over verschillende bekende diëten.

Eetwissels

Met een eetwissel kun je iemand helpen om een verandering te maken in eetgedrag. Bij een eetwissel verander je eetgedrag in kleine stappen. Je vervangt een huidige gewoonte voor een nieuwe. Bijvoorbeeld een glas water in plaats van een glas cola. Of een volkoren broodje in plaats van dat witte bolletje. Ga het gesprek aan met jouw cliënt en bepaal welke eetwissel hij of zij kan maken. Inspiratie voor mogelijke Eetwissels vind je hier.

Kennis en producten die mensen thuis kunnen inzetten

Met onderstaande kennis en producten kunnen mensen thuis zelf aan de slag met bewegen en voeding. Deze kennis en producten kun je als professional gericht meegeven of doorsturen. Bespreek ook deze laatste categorie tijdens jouw consulten, zodat jouw cliënten weten hoe ze een product moeten gebruiken en wat ze kunnen verwachten.

Rondom het thema bewegen

Filmpjes met bot- en spierversterkende oefeningen

Zoals de beweegrichtlijnen aangeven is het belangrijk dat volwassenen minstens twee keer in de week bot- en spierversterkende oefeningen doen. Bij ouderen wordt daarnaast geadviseerd dit te combineren met balansoefeningen. Maar wat zijn bot- en spierversterkende oefeningen precies? En wat zijn goede voorbeelden die mensen thuis kunnen doen? Op Allesoversport.nl vindt je voorbeelden met filmpjes en tips.

Beweegposter

De Beweegposter biedt concrete oefeningen waar ouderen zelf of onder begeleiding mee aan de slag kunnen. Met de verschillende oefeningen kunnen zij alle onderdelen van het lichaam trainen. Oefeningen zijn ingedeeld in: Fit op de stoel, Sterke armen en benen, In balans en Rek en strek. Tip uit de praktijk: leefstijlcoaches die deze Beweegposter gebruiken, gaven zelf aan dat de oefeningen ook inspiratie boden voor volwassenen met sterk overgewicht.

Rondom het thema voeding

Eetmeter-app

Met dit online eetdagboek ziet jouw cliënt hoeveel voedingsstoffen en calorieën hij of zij binnenkrijgt en is direct te zien in hoeverre er wordt gegeten volgens de Schijf van Vijf. Jouw cliënt krijgt direct advies op maat hoe hij of zij gezonder kan eten. Ook kan jouw cliënt het gewicht bijhouden met de BMI-meter.

Gezonde thuisomgeving

Je maakt dagelijks veel verschillende eetkeuzes, en die maak je lang niet allemaal bewust. Wil jouw cliënt weten of zijn of haar huis helpt om gezonder te kiezen? Laat hen dan hier de check doen.

Behoefte aan meer informatie?

Heb je nog niet gevonden wat je zocht, ben je op zoek naar aanvullende kennis, of heb je vragen bij onze tips en producten? Je kunt altijd contact met ons opnemen. We helpen je graag verder op weg! Neem voor vragen over bewegen en sport contact op met Noor Willemsen van Kenniscentrum Sport & Bewegen. Neem voor vragen over voeding contact op met het Voedingscentrum. Dit kan op maandag van 13:00 tot 17:00 uur en op donderdag van 10:00 tot 13:00 uur via 070 306 8810. Of stuur je vraag naar professionals@voedingscentrum.nl.

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Eerstelijnszorg, Thuis - in en om huis
public, professional
instrument
gewicht, in beweging brengen, voeding