Alles over sport logo

Hoe vind je motivatie om te bewegen?

Meer bewegen staat al jaren hoog in de top drie van goede voornemens. Januari is hét moment voor velen om te beginnen met meer bewegen. Fitnesscentrums verkopen in deze periode dan ook veruit de meeste abonnementen. Maar houden we het ook vol?

In 2016 publiceerde The Economist het filmpje ‘How fit is the fitness industry?’, waaruit bleek dat 60% van de enthousiaste starters in Groot-Brittannië in februari alweer was afgehaakt. Waarom hebben we zoveel moeite om te (blijven) bewegen?

Dieperliggende behoefte

Om meer te bewegen in je leven, is gedragsverandering nodig. En niets is moeilijker dan het veranderen van je gedrag en het aanleren van nieuwe gewoontes. Het begint met de reden waarom je überhaupt meer wilt bewegen. Met oppervlakkige motieven als ‘5 kilo afvallen’ of ‘een betere conditie krijgen’ val je binnen no-time onder de 60% van afhakers. Je moet daarom dieper graven en een overstijgende behoefte zien te vinden bij jezelf.

Waarom wil je een betere conditie? Omdat je ’s avonds nog wilt kunnen spelen met je kinderen in plaats van op de bank te ploffen? Omdat je ’s ochtends scherp aan de eerste meeting wilt deelnemen of omdat je energie wilt hebben om een nieuwe hobby op te pakken? Waarom wil je 5 kilo afvallen? Omdat je graag aantrekkelijk wilt blijven voor je partner of omdat je een bepaalde trouwjurk aan wilt op je trouwdag? Dat zijn doelen die jou écht in beweging kunnen zetten.

Heb jij je ook voorgenomen om dit jaar echt aan de slag te gaan met sport en beweging? Lees dan dit artikel met 8 tips die je helpen om aan de slag te gaan, en ook actief te blijven.

O dat lukt me makkelijk

Maar kijk uit: mensen overschatten wat ze op korte termijn kunnen bereiken en onderschatten wat ze op lange termijn kunnen bereiken. Ik werkte zelf ooit als Center Manager bij Achmea Health Center dat voor januari het programma ’10 kilo afvallen in 10 weken’ had bedacht. Een groot succes, wat aanmeldingen betreft. Hoewel iedere deelnemer daadwerkelijk geloofde dat het haar of hem dit keer écht ging lukken, was er niemand die 10 kilo af was gevallen aan het eind van die 10 weken.

Gabriele Oettingen, Professor of Psychology aan de New York University, richt zich in haar onderzoeken op de manier waarop mensen over de toekomst denken, en hoe dit ons denken, onze emotie en ons gedrag beïnvloedt. Het overschatten van jezelf noemt zij indulging. Je fantaseert dan alleen maar over het mooie van het bereiken van je doel: wat heerlijk als die 10 kilo eraf is! Maar je denkt niet na over de blaren op je voeten van het hardlopen.

Onderzoek onder mensen met goede voornemens voor het nieuwe jaar toonde aan dat de deelnemers die het meest aan wishful thinking deden, de minste kans hadden op succes.

Aan de andere kant gaat het onderschatten van lange termijn doelen vaak gepaard met dwelling. In dat geval pieker je – in tegenstelling tot indulging – te veel over de obstakels die je kunt tegenkomen en lijkt het doel te ver verwijderd van de huidige situatie. Dan ben je nog slechter af, aangezien je dan waarschijnlijk heel veel moeite hebt om überhaupt te beginnen.

Realistische stapjes

Wat wél werkt, is je een zo realistisch mogelijk beeld vormen van hoe jouw plan gaat verlopen. Oettingen noemt dat mental contrasting. Schets je een zo realistisch mogelijk beeld van de route ernaartoe, inclusief de blaren en de Netflix serie die je niet kunt kijken, omdat je buiten gaat bewegen. Eenmaal begonnen zal je op een gegeven moment merken dat het niet meer een kwestie is van volhouden, maar dat je nieuwe gewoontes aanleert.

De intrinsieke motivatie neemt je bij de hand en de realistische mentale voorbereiding zorgt ervoor dat je niet verrast wordt met een tegenvaller en opgeeft, maar dat je kleine stapjes blijft zetten in de goede richting. Net zo lang tot je er bent!

Conclusie

Vind een dieperliggende motivatie om te voelen dat je bezig bent met iets dat er voor jou écht toe doet. Als je vervolgens de tijd neemt, kan je enorm veel bereiken en is de kans dat je je doel haalt veel groter dan wanneer je jezelf onder te veel tijdsdruk zet. Stel dus niet te hoge korte termijndoelen, maar ook niet te lage einddoelen.

Voor veel doelen geldt dat je, om ze te behalen, nieuwe gewoonten moet aanleren. En aanleren van nieuwe gewoonten is een proces met een lange adem. Neem rustig de tijd en je zult merken dat je op een bepaald moment doorkrijgt dat het niet meer een kwestie is van motiveren en volhouden, maar dat het een gewoonte is geworden.

Meer weten over fouten die mensen maken als ze starten met bewegen? Kijk dan dit filmpje!


Auteur(s)

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
public
opinie
starten met sporten en bewegen