Alles over sport logo

Beginnen met wielrennen #4: kies je fietsroute of wielertocht

Je hebt je materiaal (nog niet? Kijk dan eerst hier!). Je hebt een schema (of vind het snel als je nog zoekende bent). Je hebt realistische, haalbare doelen gesteld (want: haalbare doelen zorgen voor blijvende motivatie). En met je motivatie om van start te gaan, zit het wel goed. Maar wat wordt je eerste wielertocht? En hoe vind je een inspirerende fietsroute?

Beginnen met wielrennen: toertochten en wedstrijden

Een goede plek om de zoektocht naar ‘jouw’ tocht te beginnen is in de kalender van de NTFU. Behalve dat je kunt checken hoeveel wielertochten er zijn, kan je ook filteren op postcode, provincie, afstand, het soort tocht, en nog een aantal kenmerken. Handig! Je vindt de kalender hier. Ook Fietssport.nl biedt een fijne zoekmachine voor een toertocht die jou aanspreekt.

Maar het is wel een flinke lijst. Gelukkig hebben ze ook alvast een selectie gemaakt: de NTFU Toertochten Top 10. De toertochten die je niet mag missen, volgens de NTFU.

Daarnaast kunnen wij je alvast twee tips geven: de Amstel Gold Race (jaarlijks in april, afstanden tussen de 60 en 240 kilometer) en de Limburgs Mooiste (jaarlijks in juni, afstanden tussen de 56 tot 252 kilometer. Waarschijnlijk Nederland’s twee bekendste wielerrondes. En absoluut de moeite waard! Kleine sidenote: als de bekende wielerrondes, zijn deze evenementen gigantisch druk bezocht. Zie je dat nog niet zitten als je eerste grote rit, dan is het de moeite waard verder te kijken.

Eén van de vragen die je jezelf zal moeten stellen bij het kiezen van een tocht, is hoe belangrijk competitie voor jou is. Oftewel: wil je de toertocht of wedstrijdversie doen van een wielerevenement?

Belangrijk: om deel te nemen aan wielertochten als wedstrijd, heb je een licentie nodig. Regel deze dus op tijd! Op de website van de KNWU vind je hierover meer informatie.
Voor het rijden van toertochten is geen licentie nodig. Voor funklasse wedstrijden is een lidmaatschap van de NTFU ook voldoende. Meer informatie hierover vind je op de website van de NTFU.

Vind een mooie fietsroute

Nu je de smaak te pakken hebt, wil je vast ook wel eens gewoon recreatief op pad. Lekker een dag, of misschien wel een lang weekend of een week weg op/met de fiets. Ook daarvoor zijn er gelukkig meer dan voldoende sites die je op weg helpen.

De routeplanner van de fietsersbond, Route.nl en Nederland Fietsland bieden allen een enorme database aan fietsroutes; van dagtochten, tot meerdaagse tochten en complete fietsvakanties. Ook zou je eens kunnen kijken op:

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Sportaanbieders
Wielersport
public
starten met sporten en bewegen