Alles over sport logo

Beweeggids voor mensen met dementie

Voldoende bewegen houdt mensen met dementie langer gezond en heeft een gunstige invloed op de kwaliteit van leven. Speciaal voor verzorgers, begeleiders, mantelzorgers en professionals uit de zorg en sport heeft Kenniscentrum Sport & Bewegen samen met onderzoekers een beweeggids dementie ontwikkeld. Deze gids laat zien hoe je mensen met dementie kan stimuleren meer te bewegen.

De beweeggids komt voort uit het onderzoek Laat het brein niet indutten: beweeg slim en verminder de kans op dementie. Verschillende professionals en organisaties hebben deze kennis gebundeld en theorie en praktijk samengebracht in de gids. De beweeggids staat op de website van Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Inhoud van de beweeggids

De beweeggids is ontworpen voor verzorgers, begeleiders, mantelzorgers en professionals uit de zorg en sport om mensen met dementie op verschillende manieren te stimuleren meer te bewegen. De inhoud richt zich op mensen in verschillende stadia van dementie, maar die nog wel enigszins mobiel zijn. In de gids vind je:

  • Filmpjes met beweegadviezen van Erik Scherder
  • Oefenseries van verschillende lengte
  • Beschrijvingen van eenvoudige oefeningen die je makkelijk kunt printen en zo overal kunt doen
  • Aanvullende tips over kleine beweegmomentjes
  • Informatie om de omgeving beweegvriendelijk te maken

Bewegen inzetten in strijd tegen dementie

(Thuiswonende) mensen met dementie bewegen om verschillende redenen een stuk minder dan leeftijdgenoten. Terwijl bewegen een positief effect heeft op het uitstellen of voorkomen van dementie. Ook bij mensen die dementie hebben, werkt meer bewegen positief. In ieder geval heeft het een positief effect op de fysieke gezondheid, en mogelijk op cognitie (denkvermogen) en depressieve klachten. Ook beleven veel mensen met dementie plezier aan het bewegen. De beweeggids biedt handvatten om bewegen beter mogelijk te maken.

Meer lezen


Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Eerstelijnszorg, Thuis - in en om huis, Zorginstelling
Ouderen
public, professional
beweegoefening
dementie, gezondheidsbevordering, in beweging brengen