Alles over sport logo

Samenwerking tussen praktijk en onderzoekers nodig om uitvoering beweeginterventies te verbeteren

Om de implementatie van sport- en beweeginterventies te verbeteren is een goede samenwerking tussen praktijkprofessionals en onderzoekers nodig. Deze samenwerking bevat enerzijds de kennis van professionals vanuit de praktijk, en anderzijds de kennis van implementatiemethoden van de onderzoekers. Dat blijkt uit implementatieonderzoek van het Mulier Instituut.

In dit onderzoek is de methode Implementation Mapping (IM) toegepast op de interventie Bewegen op Recept (BOR). Hierbij ontwikkel je in vijf stappen goed onderbouwde strategieën om de implementatie van een interventie te verbeteren. BOR is een leefstijlinterventie waarbij mensen met een chronische aandoening die onvoldoende fysiek actief zijn, worden doorverwezen naar een buurtsportcoach om te gaan sporten en bewegen. In samenwerking met buurtsportcoaches en zorgprofessionals zijn twee implementatiestrategieën ontwikkeld: een werkafspraken checklist en een flyer voor de zorgprofessional. 

De implementatiestrategieën zijn beperkt gebruikt en hebben de implementatie van BOR beperkt verbeterd. Om invloed te hebben op de implementatie lijken meerdere implementatiestrategieën naast elkaar nodig te zijn. De samenwerking tussen praktijkprofessionals en onderzoekers is bij het bevorderen van de implementatie van interventies essentieel om een methode als IM te kunnen toepassen.

Dit onderzoek is uitgevoerd van september 2021 tot en met maart 2024 in vier gemeenten waar Bewegen op Recept wordt aangeboden. Het onderzoek is onderdeel van het Implementatienetwerk Sport en Bewegen, mogelijk gemaakt door ZonMw.

Lees meer via: Implementation Mapping – Mulier Instituut


Platform Implementatie Sport en Bewegen
nieuwsbericht