Alles over sport logo

Implementatielessen uit de praktijk van rolstoelvaardigheidstraining 

Projectleider Dr. Marleen Sol deelt in een video implementatielessen die zijn geleerd bij de uitvoering van het Wheelchair skills Implemention Network (WIN) project. De geleerde lessen gaan over projectmanagement, borging, gedragsverandering (strategieën) en communicatie & marketing.

Het WIN project gaat over het implementeren van rolstoelvaardigheidstraining op 7 locaties (revalidatiecentra) in Nederland. In dit project is een implementatieplan opgesteld en uitgevoerd, waarbij verschillende hulpmiddelen/tools zijn gebruikt om de stappen voor te bereiden en te doorlopen. Waaronder het Tailored Implementation for Chronic Diseases (TICD, Flottorp et al. 2013), Implementatie stappenplan van ZonMw en het RE-AIM framework (Glasgow et al. 1999).

Deze video geeft (nieuwe) projectleiders van implementatieprojecten inspiratie over mogelijke valkuilen en successen die je in een implementatieproces kan tegenkomen. De geleerde lessen zijn op zichzelf allemaal ‘open deuren’. De uitdaging voor de projectleider ligt er juist in om op een haalbare en effectieve manier tijd en energie te steken in het combineren van al deze ‘open deuren’ om tot effectieve implementatie te komen. 

Marleen Sol is kinderfysiotherapeut, werkt als docent en post-doc onderzoeker op de Hogeschool Utrecht bij het Lectoraat Leefstijl en Gezondheid. Met het WIN project heeft zij deelgenomen aan het door ZonMw gefinancierde Implementatienetwerk Sport en Bewegen.


Artikelen uitgelicht


Platform Implementatie Sport en Bewegen
nieuwsbericht