Sluiten

Sport- en beweeginterventies tijdens de coronacrisis

Artikel

Publicatiedatum 20 mei 2020

Sportclubs en scholen gaan weer langzaam open met aangepaste regels. Veel programma’s – interventies – om bewegen te stimuleren kunnen nu niet op de gewone wijze doorgaan, door de regels rond 1,5 meter afstand en beperkte groepsgrootte. In dit artikel laten we zien hoe een aantal erkende interventies voor de jeugd én voor volwassenen tijdens de coronacrisis nog wel uitgevoerd worden, door creatieve aanpassingen.

Programma’s voor jeugd

Volgens de beweegrichtlijnen voor kinderen heeft ieder kind tussen de 4 en 18 jaar elke dag minimaal 60 minuten aan beweging nodig. Voor de jongste doelgroep, kinderen van 0-4 jaar, is er nog geen richtlijn. Maar we weten dat veel bewegen ook voor hen goed is. Sommige kinderen bewegen niet voldoende en / of niet gevarieerd genoeg. Om alle kinderen te stimuleren voldoende en goed te bewegen, bestaan er verschillende interventies. Een deel van deze interventies biedt nu online en via apps lessen aan. Ook worden meer tips (voor ouders) en spelletjes voor thuis gedeeld. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van hoe interventies het oppakken.

nijntje Beweegdiploma

Nijntje BeweegposterVia de website deelt nijntje Beweegdiploma van de KNGU nijntjes Beweegtips voor thuis. Al eens gedacht aan heuvelrollen vanaf een matras, of ballenwerpen naar bekertjes? De tips zijn ingedeeld op dreumes, peuter en kleuter. Doe de opdrachten die horen bij je naam met ‘nijntjes beweegABC’. Download de gratis poster voor kinderen van 2-5 jaar om uit te printen.

Sportbouwer

In de Sportbouwer app vind je instructievideo’s waarmee je kinderen 20 sportvaardigheden kunt aanleren. De app wordt nu gratis aangeboden. Kinderen kunnen zelf met het programma aan de gang, maar je kunt als docent ook een groep aanmaken om hen nog beter te begeleiden. Sportbouwer richt zich op kinderen van 6 tot 12 jaar met een motorische ontwikkelingsachterstand. Met specifieke aandacht voor kinderen met Developmental Coordination Disorder (DCD), een coördinatie- ontwikkelingsstoornis.

Skills4life (Riskcare)

RiskCare Preventie, eigenaar van de interventie Skills4life, is in maart begonnen met een serie Thuisbewegingsonderwijs via het Facebookkanaal en de website. Ouders en professionals kunnen dagelijks 1-2 video’s bekijken voor kinderen van 3 t/m 12 jaar om thuis te werken aan hun motorische ontwikkeling. Juist in deze tijd is het belangrijk voor ouders dat ze de kinderen goede breed motorische oefeningen kunnen aanbieden. Oefeningen die ook nog eens leuk zijn om te doen en haalbaar voor meerdere leeftijden.

WoWijs

Door sport, voedingslessen en coaching stimuleert WoWijs kinderen van 6-14 jaar zelf een gezonde leefstijl te ontwikkelen. Ook tijdens de lockdown hebben ze zich ingezet om de kinderen te bereiken. De nieuwe online Zoom lessen zijn goed ontvangen. Nu de kinderen weer naar school mogen, blijven ze naast het aangepaste programma met buitenlessen, ook de online les voortzetten.

Beweeg Wijs

Beweeg Wijs heeft iedere week een nieuw filmpje om thuis te bewegen. De Beweeg Wijs methodiek heeft als doel meer structuur en sociale veiligheid rondom het spelen op het schoolplein: zowel opvang als school. Er is een programma voor 0- tot 4-jarigen en voor 4- tot 12-jarigen. Hier vind je het overzicht met alle filmpjes.

Programma’s voor volwassenen en ouderen

Volgens de beweegrichtlijnen moeten volwassenen en ouderen 2,5 uur per week matig intensief bewegen en 2x per week spier- en botversterkende activiteiten doen. Voor de laatste groep worden ook balansoefeningen aangeraden. Om volwassenen en ouderen te stimuleren voldoende te bewegen zijn diverse erkende interventies ontwikkeld. Nu met de coronamaatregelen, zijn er diverse online omgevormde interventies zoals Golden Sports. Er zijn ook interventies zoals de BeweegkuurGLI die hun ‘train-de-trainer’ nu anders aanbieden.

Golden Sports

Het programma Golden Sports is erop gericht om senioren meer te laten bewegen in hun eigen buurt. Op dit moment worden er buiten geen trainingen gegeven in verband met de coronacrisis. Er zijn nu speciale online trainingen. Binnenkort gaan ze weer (gedeeltelijk) buiten starten, hiervoor hebben ze een veiligheidsprotocol opgesteld.

BeweegkuurGLI

Huis voor Beweging heeft de starttraining van de BeweegKuurGLI online gegeven (voor Leefstijl Coach, Fysio en Diëtist) en deze is ook zeer succesvol! Een drie uur durende online training met activerende werkvormen en kennisoverdracht over de inhoud van de BeweegKuur. Mensen beoordeelden de kwaliteit als erg goed. Nu staat de starttraining open voor iedereen die wil starten met de GLI en worden er ongeveer 3 per week gegeven.

Andere interventies

Andere interventies kunnen door blijven lopen omdat ze al zo ingericht waren dat de uitvoer op maat thuis uit te voeren is. Het Otago oefenprogramma en Actief Plus zijn hier voorbeelden van.

Het Otago oefenprogramma is voor zelfstandig wonende 65+ met verhoogt valrisico. Deze interventie bestaat uit een set van spierkracht- en evenwichtsoefeningen en een wandelprogramma dat ouderen zelfstandig thuis uitvoeren. De oefeningen worden individueel voorgeschreven door een getrainde OTAGO instructeur. De instructeur begeleidt, coacht en monitort door middel van huisbezoeken en telefonisch contact.

Ook de interventie Actief Plus voor vijftigplussers kan in deze tijd doorlopen. Actief Plus is een advies-op-maat programma om het beweeggedrag te bevorderen en te behouden. De deelnemers ontvangen – op basis van door hen persoonlijk ingevulde vragenlijsten – schriftelijk of online advies-op-maat waarmee zij bewust worden gemaakt van hun eigen beweeggedrag. En waarmee ze aan de hand van hun persoonlijke karakteristieken en behoeften, gemotiveerd worden om meer te gaan en te blijven bewegen.

Kijk voor de meest recente Nederlandse aanpak van het coronavirus en veelgestelde vragen op de website van het de Rijksoverheid.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.