Alles over sport logo

Overgewicht bij kinderen: dragen ouders schuld?

Als ouder wil je alleen maar het beste voor je kind: deze gezond en wel zien opgroeien is je grootste wens. Wij maken dagelijks besluiten en keuzes die belangrijk zijn voor het welzijn van onze kinderen. Maar keuzes maken is niet altijd even makkelijk.

We weten allemaal hoe het ‘volgens het boekje’ moet:

  • Gezond en gevarieerd eten (veel groente, fruit, vis en zuivel)
  • Genoeg bewegen (sporten en buitenspelen).

Maar wat als het je niet lukt om alles ‘volgens het boekje’ te doen, omdat je kind een moeilijke eter is en geen fruit, groente, melk of vis lust? Of omdat je kind geen interesse toont in welke sport dan ook en niet buiten wilt spelen omdat hij/zij ‘van rennen zo moe wordt’?

Hoe kan je de ‘goede keuzes’ voor je kind maken als je kind niet mee wil werken? Zet je dan je kind toch op een sport, zelfs als zij/hij het niets vindt, alleen maar omdat het ‘verantwoord’ is? Of wacht je gewoonweg totdat je kind zelf vraagt of zij/hij op een sport mag? En wat als die dag nooit komt? Of je kind wil wel op een sport, maar komt er dan achter dat zij/hij het minder goed doet dan de rest en daardoor het zelfvertrouwen verliest? Besluit je dan voor je kind? Of laat je je kind zelf de beslissing nemen? That is the question.

Gevoel of verstand?

Zelf geef je het goede voorbeeld : je kookt gezond en je sport veel, maar je kind wil liever een pizza of naar McDonald’s en zit liever achter de computer of kijkt naar de televisie. Wat doe je dan? Natuurlijk willen we het beste voor onze kinderen, maar we willen ook dat ze gelukkig zijn. Als je kind een paar kilo te zwaar is geworden, is het de hoogste tijd om te gaan sporten. Zo zegt de GGD en je familie en je vrienden en je kennissen en iedereen die vindt dat ze daarover een mening hebben en zich er mee willen bemoeien.

Wat al deze anderen niet lijken te weten, is dat een medaille twee kanten heeft. Je kind vindt dat zij/hij geen overgewicht heeft en is helemaal happy met hoe zij/ hij eruitziet. Je kind heeft helemaal geen behoefte aan enige vorm van lichamelijke beweging. En je probeert met man en macht je kind te motiveren om te gaan sporten, maar dat lukt je gewoon niet.

Wat doe je dan? Opgeven of doorzetten? De wensen van je kind negeren, je wil opleggen en je kind dwingen om te gaan sporten, met de hoop dat het snel beseft hoe goed en belangrijk sporten is? Het zou zo zomaar kunnen dat dat gebeurt en het probleem is opgelost, maar wat als precies het tegenovergestelde gebeurt? Dan ben je nog verder van huis.

Keuzes maken is moeilijk, maar je moet altijd blijven proberen. Het goede voorbeeld geven en verschillende vormen van motivatie gebruiken is vaak, maar niet altijd, garantie voor succes. Je kan alles goed doen, maar als je kind niet wil sporten, houdt het dan op? Bij het zien van overgewicht bij kinderen, is iedereen heel snel met een oordeel geven. Het ligt aan de ouders, zeggen ze. Maar niets is minder waar, denk ik soms. Soms sta je gewoon machteloos.

Onze visie: de focus op lange termijn geluk

Wij zijn professionals, maar we zijn ook ouders. En zodoende kunnen we het gevecht heel goed begrijpen. Maar toch raden we ouders aan om hun kind te blijven motiveren om te bewegen en een gezonde leefstijl te ontwikkelen. Omdat dat op de lange termijn het meeste geluk brengt. Omdat het de basis is voor een lang en gezond leven dat zij, wanneer zij ouder zijn, ook weer op hun kinderen over kunnen dragen.

Diëtist Froukje Koedijk-Kuiper zegt: ‘Als je kind jonger is, heb je nog veel invloed op het eetpatroon van je kind.’ Die controle raak je pas kwijt wanneer het naar de middelbare school gaat en langzaamaan oud genoeg wordt om zijn/haar eigen keuzes te maken. Keuzes die zullen zijn gebaseerd op die eerste twaalf levensjaren, de tijd waarin jij het als ouder nog voor het zeggen had.

Mensen en zeker kinderen hebben een natuurlijke drang om te bewegen. Wellicht uit dat zich bij jouw kind niet in de vorm van een sport, of in ieder geval niet een gangbare sport. Maar er zijn altijd opties. Beweging hoeft geen georganiseerde sport te betekenen. Het kan ook de vorm nemen van fietsen met de familie, wandelen met de hond, dansen in de woonkamer, skeeleren of skateboarden. Of een minder gangbare sport dan voetbal, hockey of zwemmen.

Niemand wil een kind dwingen om tegen zijn/haar wil iets te doen, maar je kan altijd op een leuke, positieve manier nieuwe dingen proberen en je kind te helpen ontdekken want hij/zij wél leuk vindt. En als het dat dan eenmaal heeft gevonden, kan het die sport hopelijk nog heel lang blijven doen.


Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Thuis - in en om huis
Jonge kinderen, Jongeren, Kinderen
public
opinie
gewicht, ouderbetrokkenheid, voeding