Sluiten

Helpt een bitje om tanden te beschermen bij hockey?

Artikel

Publicatiedatum 13 november 2013

Tanden eruit, een hoofdblessure of een verdraaide knie. Bij sport gebeuren ongelukken. Maar je kunt de risico’s kleiner maken. Bijvoorbeeld met het dragen van een bitje op het hockeyveld.

Het was een afschuwelijk ongeluk: een bekende hockeyer die een klap met een stick kreeg en daar niet alleen zeven tanden mee verloor maar er ook nog een gebroken kaak aan overhield. Als ouder hoop je altijd dat zo iets jouw kind niet overkomt. Met goede beschermingsmaatregelen sluit je een deel van het risico uit. Scheenbeschermers bij voetbal en hockey bijvoorbeeld en een bitje.

Het dragen van een bitje is sinds het seizoen 2015/2016 verplicht. Maar sommige kinderen, zeker als ze wat ouder zijn, vinden een bitje niet ‘cool’. Dan is het makkelijk als er een regel is die zegt: geen bitje, dan niet spelen.

Wel of geen bitje?

Over het dragen van bitjes doen veel verhalen de ronde. Bijvoorbeeld dat een hockeybitje in bepaalde gevallen juist meer schade veroorzaakt. Helpt een bitje om tanden te beschermen bij hockey? Gijs van Oosten, hoofdredacteur van hockeyouders.nl onderzocht dit verhaal. Hieronder zijn bijdrage.

Bondscoach Paul van Ass zei na het ongeluk dat er onderzoeken voor en tegen een bitje pleiten. Ook de technisch directeur van de KNHB, de hockeybond, Arno den Hartog, liet zich in dergelijke bewoordingen uit. Het zou kunnen dat je door zo’n klap meer schade oploopt, zei hij tegen Hockey.nl.

‘Het verhaal dat bitjes grotere schade kunnen veroorzaken, doet al meer dan 25 jaar de ronde en wordt altijd verteld door hockeyers die zelf geen bitje indoen,’ vertelt Rolf van Mierlo, oprichter en vennoot van M2 tandartsen in Voorburg en Oegstgeest.

Van Mierlo is ook voorzitter van een hockeyclub. Van Mierlo hielp in de jaren tachtig mee aan promotieonderzoek naar het nut van hockeybitjes. De conclusie was dat ze helpen schade te voorkomen. Van Mierlo: ‘Een bitje werkt op basis van de verdeling van kracht. Dat werkt minder goed als het bitje niet goed aansluit.’

Er zijn drie verschillende soorten gebitsbeschermers

  1. De standaard beschermer die je kant en klaar in de winkel koopt. Daarbij is het motto: iets is altijd beter dan niets, maar zeker is wel dat dit soort bitjes alleen bij toeval goed zitten. Ze passen meestal niet perfect en bieden verre van optimale bescherming. Verkrijgbaar in de sportwinkel. Prijs: 5 euro.
  2. De ‘ boil and bite’. Dit laat je tien seconden weken in water van 70 tot 100 graden en vervolgens hap je er in. Het bitje vormt zich naar het bovengebit. Past beter dan het standaardmodel. Van het ‘boil and bite’ -type zijn er ook beschermers die ruimte uitsparen voor beugels. Prijs 10 tot 20 euro. Te koop ook in de sportzaak en soms achter de bar in het clubhuis.
  3. Op maat gemaakt bitje door tandarts of tandtechnisch laboratorium. Dit bitje past optimaal en geeft daardoor de beste bescherming. Een klap met bal of stick wordt door het bitje goed opgevangen en verdeeld over een grotere oppervlak. Een bitje op maat draagt prettig; je kunt er zonder problemen mee praten, slikken en ademhalen.

Bij een bitje op maat laat je je kind bij de tandarts een afdruk van zijn gebit maken of doe je het via een thuis-happakket. In het eerste geval verzorgt de tandarts de productie van het bitje (ongeveer 80 euro), in het tweede geval stuur je de afdruk van je kind op naar een laboratorium (ongeveer 40 euro). Tandartsen organiseren ook ‘ hapdagen’ op de club. De prijs van een bitje bedraagt in dat geval ongeveer 50 euro.

Voor optimale bescherming en comfort, daar zijn alle deskundigen het over eens, is een hockeybitje op maat het allerbeste. De kosten zijn een factor, maar deskundigen schatten de schade aan het gebit van de hockeyer die een gebroken kaak opliep en zeven tanden kwijt was, op meer dan 10.000 euro. Hoe eerder je kind begint met het dragen van een gebitsbeschermer, hoe makkelijker hij er aan went en het gewoon gaat vinden.

Als ouders wil je dit soort afschuwelijke ongelukken voor je kind vermijden. Informeer bij je tandarts naar de bitjes voor je kind of ga naar een specialist zoals bij voorbeeld Sport Preventie Tand Letsel (SPTL).

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.