Sluiten

FAQ kind en sport: wanneer moet mijn kind specialiseren?

Artikel

Publicatiedatum 10 december 2014

In samenwerking met Joyce Jansen, die artikelen schreef voor de recent opgeheven website topsportouders.nl, geven we antwoord op veelgestelde vragen over je kind en sport. De vragen zijn afkomstig van ouders van jonge topsporters maar zijn ook voor ouders van ‘gewone’ sporters herkenbaar.

Vraag: Wanneer moet ik mijn kind laten specialiseren?

Antwoord Joyce Jansen: Hierover zijn de meningen verdeeld en dit is ook per sport weer verschillend. In bijvoorbeeld de turnsport doen sporters al op veel jongere leeftijd mee aan grote toernooien dan in een sport als wielrennen. Dit is dus erg sport-afhankelijk en kan je het beste met de trainer/coach bespreken.

De discussie wordt op wetenschappelijk niveau veel gevoerd. Aan de ene kant is er het model dat in China en in het voormalige oost-Europa aangehangen wordt, waarin een grote groep jonge kinderen vele uren keihard traint om uiteindelijk het hoogste niveau te bereiken in een bepaalde sport. Sommigen halen het, veel meer vallen af.

Het valt wel op dat sporters uit deze landen veelal uitblinken in sporten met een relatief gesloten karakter, dus waarin variatie door actie van de tegenstander(s) weinig voorkomt. De landen blinken daardoor met name in teamsporten niet uit.

Aan de andere kant heb je het westerse model, waarin, hoewel er veel verschillende varianten van deze benadering bestaan die allemaal licht van elkaar verschillen, de weg naar de top als een piramide wordt voorgesteld. In het begin is deze breed, wat staat voor een breed scala aan bewegingsvormen om het eigen lichaam te leren kennen en te ontwikkelen. Later vallen er sporten af, wordt er steeds bewuster getraind en wordt er langzaam maar zeker gekozen voor een bepaalde sport.

Vaak vindt de keuze voor een favoriete sport bij toekomstige toppers tussen de 11 en 14 jaar plaats, afhankelijk van de gekozen sport.

Toch blijkt uit onderzoek dat het doen van een andere sport naast de hoofdsport een positief effect heeft op de kansen om de top te halen bij talentvolle voetballers tussen 13 en 17 jaar oud. Al met al lijkt het er dus sterk op dat in hoeverre vroege specialisatie noodzakelijk is, afhankelijk is van de sport.

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.