Sluiten

Een zonnesteek herkennen en behandelen

Artikel

Publicatiedatum 11 juni 2015

De temperaturen stijgen en zeker met de zomervakantie om de hoek kijkt heel Nederland uit naar een aantal weken vol zon, zee en strand. Voor kinderen is er niets heerlijker dan uren lang spelen in het zand, bij de branding of in het zwembad, maar een zonnesteek ligt op dat soort dagen op de loer.

Time flies when you’re having fun en je kind wordt op zulke dagen al snel blootgesteld aan zo’n acht uur brandende zon. Bovendien hebben kinderen het zelf niet door wanneer ze te lang in de hitte aan het spelen zijn en zijn (mede) daardoor kwetsbaar voor de warmte. In de meest ernstige situatie kan sprake zijn van een zonnesteek. Hoe je een zonnesteek kan voorkomen, legden we gister al uit, maar hoe herken je oververhitting als dit toch plaatsvindt?

Wat is en waardoor komt een zonnesteek?

Een zonnesteek is simpel gezegd een verhoging van de lichaamstemperatuur. Deze kan stijgen tot wel 40 of 41 graden.

Aan een zonnesteek kan ‘hitte-uitputting’ voorafgaan. Bij hitte-uitputting stijgt de lichaamstemperatuur tot 38 – 40 graden. Het lichaam is nog in staat te transpireren (een vorm van hitte afvoeren), maar verliest zo veel vocht en zout dat het niet meer goed functioneert.

Hitte-uitputting en een zonnesteek herkennen

Doordat bij hitte-uitputting de bloeddruk daalt, kan een persoon flauwvallen. Door het verlies aan vocht kan iemand bovendien last hebben van spierkramp. Ook is er sprake van hoofdpijn, duizeligheid en een algemeen ‘onwel’ gevoel.

De symptomen van een zonnesteek zijn veel ernstiger dan die van hitte-uitputting. We spreken van een zonnesteek wanneer iemand ook last heeft van neurologische verschijnselen zoals verwardheid en mogelijk zelfs waanideeën of bewusteloosheid. Bovendien is er sprake van een verhoogde hartslag en versnelde ademhaling.

Voorafgaand aan deze ‘extreme’ symptomen is er waarschijnlijk sprake van lichthoofdigheid, spierpijn, dorst, moeite met scherp zien, algehele vermoeidheid en zwakte en maagkrampen.

Wat doe je bij een zonnesteek?

Een kind dat het te warm heeft moet je uit de zon halen en op een koele, rustige plek neerleggen. Het is belangrijk de lichaamstemperatuur omlaag te brengen en de hoeveelheid vocht in het lichaam aan te vullen. Trek het kleding uit, leg natte doeken op het lichaam en geef het kind wat te drinken. Geen grote bekers tegelijk, dan kan het gaan braken: geef het kleine slokjes water in een rustig tempo.

Als je merkt dat je kind niet opknapt van afkoelen – als het niet meer zweet, niet meer plast en onrustig of suf wordt -, roep dan onmiddellijk medische hulp in. Als de lichaamstemperatuur tot boven de 40°C stijgt is er sprake van een zonnesteek en kan schade aan de inwendige organen ontstaan. Dit is een ernstige medische situatie. In deze gevallen moet je 112 bellen.

Als je kind normaal bij bewustzijn is en plast maar hoofdpijn of last van spierkrampen heeft, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.