Sluiten

BMI test voor kinderen: heeft jouw kind een gezond gewicht?

Test

Publicatiedatum 4 augustus 2014

Een gezond gewicht wordt bepaald aan de hand van de BMI, de Body Mass Index. De BMI is het gewicht (in kilo’s) gedeeld door de lengte in het kwadraat (in meters). De grenswaarden van de uitkomst zijn voor kinderen anders dan voor volwassenen.

Een volwassene heeft een gezond gewicht als de uitkomst van dit rekensommetje tussen de 20 en 25 ligt. Voor kinderen zijn de limieten anders dan voor volwassenen. Dat komt door de andere hoeveelheid vetweefsel van kinderen ten opzichte van volwassenen. Ook is de BMI bij kinderen afhankelijk van het geslacht van je kind.

BMI test voor kinderen

BMI test voor kinderenWil jij weten of je kind een gezond gewicht heeft? Doe dan eens deze BMI test voor kinderen. Op de site van het Voedingscentrum kun je in een overzichtelijke tabel beoordelen wat de BMI van je kind betekent.

Twijfel bij gezond gewicht

Er zit nog wel een addertje onder het gras. Uit recent onderzoek van The Mayo Clinic (2014) is namelijk gebleken dat kinderen met een gezond gewicht volgens de BMI methode in 25% van de gevallen wél een te hoog vetpercentage hebben. En hieruit kunnen vervelende obesitas-gerelateerde aandoeningen als hart- een vaatziekten voortkomen. Een gezond gewicht betekent dus niet automatisch ook een gezonde lichaam!

Meetindicatoren naast BMI

De BMI maakt geen onderscheid tussen spiermassa, skeletgewicht en vetpercentage en houdt geen rekening met de groei die kinderen doormaken. Daarom ontstaan steeds meer geluiden om naast de BMI ook andere indicatoren te gebruiken, zoals de buikomvang en het vetpercentage. Het vetpercentage kan men bepalen door middel van een huidplooimeting of via elektrodiagnose. Daarmee meet men hoe snel een elektrisch stroompje door het lichaam gaat. De buikomvang is eenvoudig zelf te meten.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.