Sluiten

Beweegprogramma’s voor jeugd in lage inkomensbuurten (goede voorbeelden)

Praktijkvoorbeelden

Geplaatst op 11 december 2015

In beweging met b-fitVoor kinderen en jongeren in lage inkomensbuurten bestaan verschillende aanpakken om hen meer te laten sporten en bewegen. In dit artikel bespreken we er een aantal. Meer programma’s zijn te vinden op de website Sport- en Beweeginterventies. Kies onderaan optie Menukaart Sportimpuls.

1. B-Fit

B-Fit laat kinderen, ouders en leerkrachten op een unieke manier kennismaken met gezond leven, bewegen en voeding. Dit gebeurt in samenwerking met lokale en regionale partners, zoals sportaanbieders en GGD’en. Kinderen worden zich ervan bewust gemaakt dat fit zijn niet alleen goed voor je is, maar dat het vooral ook leuk is om mee bezig te zijn. B-Fit beïnvloedt het gedrag door de factoren kennis, eigen effectiviteit en houding aan te pakken binnen één totaalprogramma met begeleiding van een (opgeleide) B-Fit coach. Het uitgebreide programma richt zich op beweging en informatie over voeding en inactiviteit zoals computeren.

2. Buurtsportvereniging

De interventie Buurtsportvereniging (BSV) richt zich op wijken met achterstanden op het gebied van sport en bewegen waar (nog) geen sprake is van een vitale netwerkorganisatie waarin bewoners het initiatief nemen. De doelgroep van de BSV zijn bewoners– van jong tot oud – in wijken met lage sociaaleconomische status die niet of onvoldoende deelnemen aan sport en andere beweegactiviteiten. De precieze doelgroep in een specifieke wijk wordt bepaald aan de hand van een wijkscan en behoeftepeiling.

3. CU! Dance

lage dansBJongeren in beweging krijgen met dans! Dat gebeurt met het project CU! Dance. Op een aansprekende manier worden vmbo-brugklassers verleid tot een actieve leefstijl en activeren ze bovendien hun culturele loopbaan.

 

4. Schoolsportvereniging

De Schoolsportvereniging laat kinderen in de basisschoolleeftijd in wijken waar vrijwel geen sportverenigingen zijn, in hun directe woon- en leefomgeving structureel sporten in verenigingsverband. Het doel is om deze kinderen de mogelijkheid te bieden om in hun eigen omgeving te sporten met als ultiem doel een lidmaatschap bij een sportvereniging.

Rotterdam Sportsupport heeft met Challenge010 een vergelijkbaar project lopen op scholen voor voortgezet onderwijs.

5. Schooljudo

lage judoSchooljudo.nl is een kant-en-klaar sportprogramma dat in samenwerking met lokale partijen wordt uitgevoerd. Een programma met een eenduidige uitstraling, boodschap, missie en aanpak die overal in het land te implementeren is.

 

6. School & voetbal

School & Voetbal is een traject waarmee voetbalverenigingen de voetbalparticipatie van jongens en meisjes in de leeftijd van 6-12 in achterstandswijken kunnen vergroten, evenals de binding met de scholen en de buurt en jeugdleden kunnen werven. Met School & Voetbal kunnen jongens en meisjes van de basisschool op een speelse manier kennismaken met het voetballen en met de (zaal)voetbalvereniging in de buurt. De voetbalvereniging en de school werken samen om kinderen te laten ervaren hoe leuk het is om te voetballen en om lid te zijn van een voetbalvereniging. Bij de uitvoering kan gebruik worden gemaakt van ondersteuning op maat vanuit de KNVB.

7. Werving en behoud van meiden in voetbal

De einddoelgroep van de interventie zijn meisjes in de leeftijd 5 t/m 19 jaar. Bij meisjes t/m 12 jaar ligt het accent op werving. Bij meisjes vanaf 10 jaar wordt tevens gefocust op behoud om de hoge uitstroom vanaf deze leeftijd tegen te gaan. Het doel van de interventie is meisjes in de leeftijd 5 tot en met 19 jaar structureel meer te laten sporten en bewegen, door lid te worden of te blijven van een voetbalvereniging.

8. Freerunning

lage freerunningFreerunning is een spectaculaire sport waarbij je je zo snel mogelijk verplaatst over en met obstakels. Denk bijvoorbeeld aan muren, daken en railings, op grote hoogte of bijzondere locaties.

 

 

 

9. City Streetball

City Streetball verplaatst de basketbalsport vanuit de vier muren van de zaal naar de openbare ruimte en biedt daarmee jongeren in de leeftijd van 7 tot en met 18 jaar de kans te sporten in de eigen buurt. Hiermee komen jongeren structureel in beweging door middel van laagdrempelig streetball-aanbod op bestaande basketbalpleintjes in de wijk. Daarnaast biedt City Streetball een alternatief voor jongeren die dreigen uit te stromen bij de reguliere verenigingssport.

Interventies lage inkomensbuurten

Meer programma’s met sport- en beweegstimuleringsprogramma’s voor jeugd in lage inkomensbuurten zijn te vinden op de website Sport- en Beweeginterventies. Kies bij doelgroep kansarm / lage ses.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.