Sluiten

Basketbal, ook voor kinderen

Artikel

Publicatiedatum 5 mei 2014

In dit artikel vind je de belangrijkste informatie over basketbal als sportkeuze voor kinderen.

Basketbal voor 0-12 jaar

In eerste instantie lijkt basketbal geen sport voor jonge kinderen. Zij kunnen toch geen zware bal door een hoge ring gooien? Door lichtere materialen en een lager hangende ring lukt dit wel.

De bal: er zijn verschillende soorten ballen die gebruikt worden bij basketbal voor kinderen. De kleinste maat wordt gebruikt door kinderen jonger dan 8 jaar.

De ring: Officieel hangt de ring op ruim drie meter. Voor kinderen jonger dan 12 is de hoogte van de ring op 2 meter en 65 centimeter vastgesteld.

Wat heb je nodig bij basketbal? De twee materialen die je altijd nodig zult hebben, zijn de bal en de basket (de ring waar de bal doorheen moet). Verder is het belangrijk dat je sportkleding draagt dat makkelijk zit. Ook sportschoenen zijn verplicht.

Snelheid, kracht, motoriek, communicatie en motivatie zijn de belangrijkste eigenschappen die een kind aanleert bij het spelen van basketbal.

Tijdsbesteding en kosten

De gemiddelde contributie voor een jeugdlid bij een basketbalvereniging bedraagt tussen de €150 en €250 per jaar. Zaalschoenen zijn verplicht. Deze zijn te verkrijgen vanaf €30. Tijdens de training is het toegestaan om in reguliere sportkleding te basketballen. Het wedstrijdtenue krijgt een kind van de club.

Op jonge leeftijd wordt begonnen met één training per week. Hoe hoger de vereniging speelt en hoe ouder je kind is, des te vaker er wordt getraind. In het weekend worden er wedstrijden gespeeld.

Het basketbalseizoen begint in september en eindigt eind mei.

Bekendheid basketbal

Basketbal is een echte Amerikaanse sport. In de Verenigde Staten is het een van de populairste sporten. Nederland behoort niet tot de beste basketballanden. In 1983 behaalde het Nederlandse mannenteam zijn beste prestatie, een vierde plek op het Europees Kampioenschap..

Basketbalhelden van ouders: Michael Jordan, Earving Johnson
Basketbalhelden van kinderen: Kobe Bryant, LeBron James

De Nederlandse Basketball Bond heeft momenteel 40.000 leden die in competitieverband spelen.

Op de site van de NBB kun je zien welke verenigingen er bij jou in de buurt spelen.

Met je kind naar…

Een erg spectaculair basketbalevenement is de ‘Harlem Globetrotters’. Dit is een show met een basketbalteam dat over de hele wereld reist. Een kaartje voor deze show kost ongeveer € 30. Zij komen één keer per jaar naar Nederland.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.