Alles over sport logo

Buurtsportcoach: deze tools ondersteunen jou bij beweegstimulering

Als buurtsportcoach speel je een belangrijke rol bij het stimuleren van bewegen bij verschillende groepen uit de samenleving. Je hebt kennis van de soorten sportaanbod en wat deze voor verschillende groepen kunnen betekenen. In dit artikel zetten we een aantal instrumenten op een rij die jij als buurtsportcoach kunt inzetten bij jouw werkzaamheden om mensen te ondersteunen meer te bewegen. 

Kennis en producten voor een consult of gesprek

Onderstaande kennis en producten kun je inzetten in gesprek met mensen of tijdens bijeenkomsten.

Beweegrichtlijnen

Hoeveel beweging hebben mensen nodig om gezond te blijven? De beweegrichtlijnen geven dit aan voor verschillende doelgroepen: volwassenen, ouderen, kinderen en mensen met een fysieke of verstandelijke beperking. De kernboodschap van de beweegrichtlijnen is: ‘Bewegen is goed, meer bewegen is beter’. Met deze richtlijnen kun je het gesprek over bewegen aangaan en inzicht geven in het eigen beweeggedrag. Lees hier hoe je de beweegrichtlijnen inzet.

Beweegcirkel

Als buurtsportcoach signaleer jij voor veel mensen dat zij baat zouden hebben bij meer bewegen. De Beweegcirkel is geschikt om toe te passen bij mensen die structureel weinig bewegen en moeite hebben om zelf de stap naar meer bewegen te zetten. Deze gesprekstool helpt jou als professional om het gesprek over bewegen aan te gaan. De Beweegcirkel is opgebouwd in de stappen van gedragsverandering. Je bespreekt samen hoeveel iemand beweegt in de huidige situatie en kijkt naar de gewenste situatie: hoeveel beweegt iemand nu al en op welke manier kun je meer beweging in de dag brengen? Ook helpt de Beweegcirkel met het stellen van doelen en het bespreken van de omgang met moeilijke momenten. Lees hier hoe je stap voor stap aan de slag gaat met de Beweegcirkel.

Beweegrichtlijnentest

Anderen stimuleren om meer te bewegen is niet altijd makkelijk, net als het vertrekpunt bepalen: hoeveel beweegt iemand op dit moment? De Beweegrichtlijnentest helpt je inzicht te krijgen in huidig beweeggedrag van je cliënt. Na enkele vragen verschijnt het resultaat of iemand op dit moment aan de beweegrichtlijnen voldoet, zowel op het vlak van matig intensieve beweging en spier- en botversterkende activiteiten. De cliënt krijgt verdiepende artikelen van Allesoversport.nl aangeboden over onder meer het belang van bewegen. Jij als buurtsportcoach krijgt praktische instrumenten aangereikt waarmee je in gesprek kunt over bewegen, om zo het beweeggedrag te stimuleren. 

De Beweegrichtlijnentest is op meerdere manieren toe te passen. Je kunt ervoor kiezen om de test samen met iemand in te vullen of de cliënt vragen de Beweegrichtlijnentest voorafgaand aan een afspraak in te vullen. Samen bespreek je de resultaten en vervolgens bepaal je welke vervolgstap past.

Bewust Bewegen + patiëntenflyer

In de online publicatie Bewust Bewegen met chronische aandoeningen vind je alle informatie over bewegen bij verschillende chronische aandoeningen. Denk aan informatie over de verschillende ‘rode vlaggen’ per aandoening en specifieke aanbevelingen. Deze informatie is gebaseerd op wetenschappelijke kennis en ervaringen uit de praktijk en is getest door een aantal gezondheidsfondsen. Ook kun je in Bewust Bewegen de patiëntenflyer downloaden, die op een laagdrempelige manier het belang van bewegen uitlegt. Als je deze meegeeft na afloop van bijvoorbeeld een gesprek kunnen mensen de informatie nog eens teruglezen.

Kennis en producten voor mensen thuis

Beweegposter

De Beweegposter biedt concrete oefeningen waar ouderen zelf of onder begeleiding mee aan de slag kunnen. Met de oefeningen kunnen zij alle onderdelen van het lichaam trainen. De oefeningen zijn ingedeeld in:

  • Fit op de stoel
  • Sterke armen en benen
  • In balans
  • Rek en strek

Als buurtsportcoach kun je mensen wijzen op de digitale beweegposter of je geeft de fysieke poster mee tijdens een consult. De Beweegposter is breder in te zetten: verschillende professionals geven namelijk aan dat ze de poster in de praktijk niet alleen inzetten voor ouderen, maar ook voor volwassenen met veel overgewicht.

Beweeggids voor ouderen met (en zonder) dementie

De Beweeggids voor ouderen met dementie biedt handvatten om kwetsbare ouderen meer te laten bewegen: van praktische filmpjes met oefeningen tot verwijzingen naar relevante achtergrondinformatie. Je kunt met de cliënt, de mantelzorger of andere professionals in het netwerk rond de ouderen het gebruik van de Beweeggids bespreken. Een handleiding voor gebruik door praktijkondersteuner of huisarts helpt gericht op weg.

Oefengids spier- en botversterkende activiteiten

Zoals de beweegrichtlijnen aangeven, is het belangrijk dat volwassenen minstens twee keer in de week spier- en botversterkende activiteiten doen. Bij ouderen wordt daarnaast geadviseerd dit te combineren met balansoefeningen. Maar wat zijn spier- en botversterkende activiteiten precies? En wat zijn goede voorbeelden die mensen thuis kunnen doen? Daar kom je achter in deze oefengids.

Database sport- en beweeginterventies

Erkende sport- en beweeginterventies zijn werkzame programma’s die sport en bewegen stimuleren of via sport en bewegen maatschappelijke doelen realiseren. De interventies vormen een breed en divers aanbod gericht op verschillende doelgroepen en thema’s, zoals programma’s voor valpreventie. In de database erkende sport- en beweeginterventies vind je een compleet overzicht van alle erkende interventies. Deze database kun je gebruiken om een geschikte interventie te vinden of inspiratie op te doen.


Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
public, professional
tips
buurtsportcoachregeling, chronische aandoening, gezondheidsbevordering