
Kennis en producten voor een consult of gesprek
Onderstaande kennis en producten kun je inzetten in gesprek met mensen of tijdens bijeenkomsten.
Beweegrichtlijnen
Hoeveel beweging hebben mensen nodig om gezond te blijven? De beweegrichtlijnen geven dit aan voor verschillende doelgroepen: volwassenen, ouderen, kinderen en mensen met een fysieke of verstandelijke beperking. De kernboodschap van de beweegrichtlijnen is: ‘Bewegen is goed, meer bewegen is beter’. Met deze richtlijnen kun je het gesprek over bewegen aangaan en inzicht geven in het eigen beweeggedrag. Lees hier hoe je de beweegrichtlijnen inzet.
Beweegcirkel
Als buurtsportcoach signaleer jij voor veel mensen dat zij baat zouden hebben bij meer bewegen. De Beweegcirkel is geschikt om toe te passen bij mensen die structureel weinig bewegen en moeite hebben om zelf de stap naar meer bewegen te zetten. Deze gesprekstool helpt jou als professional om het gesprek over bewegen aan te gaan. De Beweegcirkel is opgebouwd in de stappen van gedragsverandering. Je bespreekt samen hoeveel iemand beweegt in de huidige situatie en kijkt naar de gewenste situatie: hoeveel beweegt iemand nu al en op welke manier kun je meer beweging in de dag brengen? Ook helpt de Beweegcirkel met het stellen van doelen en het bespreken van de omgang met moeilijke momenten. Lees hier hoe je stap voor stap aan de slag gaat met de Beweegcirkel.
Bekijk ook
De overzichtspagina voor buurtsportcoaches, met praktische tools en inspirerende praktijkvoorbeelden
Beweegrichtlijnentest
Anderen stimuleren om meer te bewegen is niet altijd makkelijk, net als het vertrekpunt bepalen: hoeveel beweegt iemand op dit moment? De Beweegrichtlijnentest helpt je inzicht te krijgen in huidig beweeggedrag van je cliënt. Na enkele vragen verschijnt het resultaat of iemand op dit moment aan de beweegrichtlijnen voldoet, zowel op het vlak van matig intensieve beweging en spier- en botversterkende activiteiten. De cliënt krijgt verdiepende artikelen van Allesoversport.nl aangeboden over onder meer het belang van bewegen. Jij als buurtsportcoach krijgt praktische instrumenten aangereikt waarmee je in gesprek kunt over bewegen, om zo het beweeggedrag te stimuleren.
De Beweegrichtlijnentest is op meerdere manieren toe te passen. Je kunt ervoor kiezen om de test samen met iemand in te vullen of de cliënt vragen de Beweegrichtlijnentest voorafgaand aan een afspraak in te vullen. Samen bespreek je de resultaten en vervolgens bepaal je welke vervolgstap past.
Tipkaart laaggeletterdheid
Om de sport- en beweegsector te ondersteunen bij het communiceren met laaggeletterden, ontwikkelde Kenniscentrum Sport & Bewegen een tipkaart. De tipkaart is opgedeeld in de volgende onderdelen: eerst komen er tips aan bod die laaggeletterdheid helpen herkennen. Daarop volgt informatie over hoe je hiermee omgaat en tot slot concrete tips die je kunt toepassen in de praktijk: hoe communiceer je duidelijk en eenvoudig? De tipkaart is ontwikkeld in samenwerking met Pharos en getoetst bij buurtsportcoaches en kader van sportverenigingen.
Kennis en producten voor mensen thuis
Beweegposter
De Beweegposter is een hulpmiddel om senioren laagdrempelig in beweging te brengen. De oefeningen op deze poster zijn gericht op spier- en botversterking en een betere balans. Deze oefeningen twee keer per week doen, helpt te voldoen aan de beweegrichtlijnen.
De beweegposter is er voor professionals die werken met senioren in de domeinen zorg, sport en welzijn. Zo kan de poster praktijkondersteuners helpen om senioren laagdrempelig in beweging te brengen. Buurtsportcoaches of sportprofessionals kunnen de poster inzetten om senioren aan te sporen ook buiten de beweegactiviteit te bewegen. Welzijnswerkers kunnen bijvoorbeeld de oefeningen uit de poster integreren in hun werk of activiteiten.
Oefengids spier- en botversterkende activiteiten
Zoals de beweegrichtlijnen aangeven, is het belangrijk dat volwassenen minstens twee keer in de week spier- en botversterkende activiteiten doen. Bij ouderen wordt daarnaast geadviseerd dit te combineren met balansoefeningen. Maar wat zijn spier- en botversterkende activiteiten precies? En wat zijn goede voorbeelden die mensen thuis kunnen doen? Daar kom je achter in deze oefengids.
Beweeggids voor ouderen met (en zonder) dementie
De Beweeggids voor ouderen met dementie biedt handvatten om kwetsbare ouderen meer te laten bewegen: van praktische filmpjes met oefeningen tot verwijzingen naar relevante achtergrondinformatie. Je kunt met de cliënt, de mantelzorger of andere professionals in het netwerk rond de ouderen het gebruik van de Beweeggids bespreken. Een handleiding voor gebruik door praktijkondersteuner of huisarts helpt gericht op weg.
Kennis en producten voor samenwerking
Onderstaande kennis en producten helpen je in de samenwerking met andere professionals of partijen op het gebied van sport en bewegen.
Wijktekening
De Wijktekening geeft een overzicht van een gemiddelde wijk met daarin de meest voorkomende organisaties en professionals die een rol kunnen spelen in de activering en doorverwijzing van jeugd en senioren op het gebied van sport en bewegen. Bij elke professional vind je een korte beschrijving van deze professional en welke rol hij of zij kan spelen op het gebied van sport en bewegen, en met wie hij of zij kan samenwerken. Ook biedt de online tool een invuldocument waarmee je een lokaal overzicht kunt maken van relevante contactpersonen. Met het lokale beweegnetwerk in kaart, versimpel je het doorverwijzen naar sport- en beweegaanbod en doorverwijzing tussen professionals en organisaties.
Tipkaart samenwerking buurtsportcoach en zorg
Als buurtsportcoach, beweegmakelaar of beweegcoach kun je sport en bewegen goed inzetten als middel voor mensen met (een risico op) een of meerdere chronische aandoeningen. Voor deze groep mensen die weinig ervaring heeft met sporten en bewegen, is het lastig om meer te gaan bewegen. Een intensievere samenwerking tussen sport en zorg is daarom belangrijk. Hier kun je als buurtsportcoach een belangrijke rol in spelen. De tipkaart ‘zo werk je als buurtsportcoach samen met de zorg’ helpt je hierbij.
Database sport- en beweeginterventies
Erkende sport- en beweeginterventies zijn werkzame programma’s die sport en bewegen stimuleren of via sport en bewegen maatschappelijke doelen realiseren. De interventies vormen een breed en divers aanbod gericht op verschillende doelgroepen en thema’s, zoals programma’s voor valpreventie. In de database erkende sport- en beweeginterventies vind je een compleet overzicht van alle erkende interventies. Deze database kun je gebruiken om een geschikte interventie te vinden of inspiratie op te doen.