Alles over sport logo

7 handige tips voor sporten met warm weer

Als de zomer is aangebroken kun je vaak lekker buiten sporten. Maar hoe kun je verantwoord blijven sporten met warm weer, als de temperaturen buiten zijn gestegen tot tropische waarden? Want ook in Nederland kan het met gemak 25 graden worden. Heerlijk als je een dagje strand op de planning hebt staan, maar sporten met warm weer kan best belastend of zelfs gevaarlijk zijn. De belangrijkste tip: pas je training aan, ga bijvoorbeeld niet te snel van start en verlies niet te veel vocht. Maar we hebben meer tips.

Begin langzaam en doe rustig aan

Bij warm weer verlies je door zweten veel vocht. Dat vochtverlies moet worden aangevuld. Het beste kun je al beginnen met drinken voordat je gaat sporten. Doe dat dus voordat je dorst krijgt. Als je pas gaat drinken op het moment dat je dorst hebt, is er al een tekort aan vocht ontstaan.

Sport je korter dan 45 minuten? Dan is drinken tijdens de inspanning niet nodig. Vanzelfsprekend moet je dan wel in de uren vóór de inspanning voldoende hebben gedronken.

Drink niet alleen water

De stelregel is ongeveer anderhalf keer zoveel vocht te drinken als je zweet verliest. Maar grote hoeveelheden water drinken in korte tijd is niet aan te raden. Het lichaam kan niet meer verwerken dan ongeveer een liter water per uur. Bovendien verliest je lichaam bij het zweten ook zout. Bij zeer warm weer is het daarom verstandig sportdrank te gebruiken om de voorraad energie, zout en mineralen op peil te houden. Isotone drankjes zijn het beste, omdat ze snel worden opgenomen door het lichaam. Isotone sportdranken zijn te herkennen aan de vermelding ‘isotoon’ op het etiket en aan de hoeveelheid koolhydraten (4-8 g/100 ml) en natrium (400 mg/100ml).

Controleer je vochtbalans

Je kunt eenvoudig je vochtbalans in de gaten houden. Let erop dat je voldoende blijft plassen (minimaal anderhalve liter per dag) en de kleur van de urine te bekijken. Is je urine helder van kleur, dan is de vochtbalans goed. Donkere urine is een aanwijzing dat extra drinken nodig is. Een andere manier om de vochtbalans te controleren is jezelf wegen voor en na een wedstrijd of training. Een gewichtsverlies van slechts 3 procent (twee liter vocht voor iemand van 70 kilo) vermindert de prestatie al enorm.

Draag ademende kleding

Kies lichte, luchtige kleding die de verdamping van zweet niet belemmert. Gebruik dus ‘ademende’ kleding. Stof die niet goed ademt plakt tegen je huid, houdt zweet en warme lucht vast. Dat wil je juist voorkomen. Moderne sportkleding is vaak vervaardigd van vezels die ademen en vocht afvoeren. Witte kleding heeft de voorkeur: wit weerkaatst warmte uit de omgeving. Zwart absorbeert de warmte juist waardoor je het nog warmer krijgt.

Bescherm verder je hoofd en nek wanneer je wordt blootgesteld aan direct zonlicht, bijvoorbeeld met een pet, helm of hoofddoek. Voor fietsers: zorg voor een helm met gaten. Die zorgen voor ventilatie. Gebruik verder een zonnebril om je ogen te beschermen tegen fel zonlicht.

Als laatste: smeer je goed in. Kies een zonnebrandcrème die uva- en uvb–straling tegenhoudt.

Koel je lichaam tijdens het sporten

Tijdens het sporten kun je jezelf afkoelen door water over je hoofd te gooien. Het helpt ook om een natte pet op te doen of een natte handdoek in de nek leggen of je kunt je shirt natmaken.

Train op een onverharde grond

Aangezien het zwarte asfalt sneller heet wordt en langer warm blijft, kan de temperatuur zo een paar graden hoger zijn dan op het gras of zand. Train daarom als je gaat sporten in de hitte op een onverharde bodem en loop door weilanden, op het strand of door het bos.

Cooling down

Zorg na afloop voor een goede cooling-down om te voorkomen dat je bloeddruk ineens daalt. Drink en eet wat om vocht, mineralen en koolhydraten aan te vullen en trek lekkere droge kleding aan.

Meer lezen:


Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
public
tips
gezondheidsbevordering