Alles over sport logo

Thuis bewegend leren, hoe doe je dat als ouder?

Nu we massaal thuis zitten vanwege corona, zijn veel van ons ineens ouder, leerkracht, thuiswerk-professional en collega in één. En daar komt nu ook de rol van sport- en beweegstimulator bij. In dit artikel krijg je tips en trucs over hoe je als ouder het lesgeven of huiswerk maken voor kinderen van 4 tot 12 jaar leuker maakt. Hoe las je bijvoorbeeld korte beweegmomenten in? En hoe kun je bewegend leren met kinderen? Bewegend leren helpt ze niet alleen bij zelfstandig leren werken. Maar ook bij het verbeteren van hun concentratie.

Energizers

Nu veel ouders hun kinderen thuis moeten lesgeven, merken ze pas hoe lastig het is om de aandacht bij het schoolwerk te houden. Veel leerkrachten in het basisonderwijs gebruiken energizers tijdens de les om de aandacht er weer bij te houden. Energizers (of brain breaks) zijn korte beweegmomenten van 5 tot 10 minuten. Onderzoek laat namelijk zien dat kinderen – na een korte beweegbreak – hun aandacht langer kunnen vasthouden op schooltaken. Op school rennen ze daarom bijvoorbeeld een rondje om het schoolplein (Daily Mile) of doen ze klassikaal een energiek dansje.

Ook voor de thuiswerkouder zijn dit soort pauzes goed om de aandacht van hun kind er weer bij te krijgen. Op Youtube vind je mooie voorbeelden, zoals de ‘Just Dance’ beweegbreaks. Of oefen samen met zoon of dochter het nieuwste TikTok dansje. En doe eens samen mee met Nathan Rutjes, die elke dag op Zappsport@home een workout verzorgt. Deze afleveringen staan ook op YouTube, zodat je thuis on demand kunt sporten. Als je als oudermee doet, blijf je zelf ook nog eens in shape. In Denemarken worden brain breaks dagelijks gedaan op school.

Bewegend leren

Er zijn ook andere mogelijkheden om leren wat actiever te maken, het zogenoemde Bewegend Leren. Bewegend leren is dat je beweegt terwijl je iets moet oplossen. Bijvoorbeeld een rekensom maken terwijl je springt, of de letters van het alfabet opnoemen terwijl je hinkt. Deze methoden zijn niet alleen leuk en gezond, ze leiden ook nog eens tot betere leerprestaties. Kinderen die hun handen gebruiken bij praten, krijgen een taal sneller onder knie. En kinderen leren beter rekenen, wanneer ze tegelijkertijd de uitkomst moeten klappen. Bewegen stimuleert leren. Het jeugdjournaal besteedde hier aandacht aan. Het is een filmpje in de schoolsituatie. Als ouder kun je deze situatie misschien aanpassen naar je eigen thuissituatie.

4 Oefeningen voor thuis

Tip 1: Jonglerend leren rekenen

Moet jouw kind thuis de tafels thuis verder automatiseren? De CALO Windesheim ontwikkelde een methode bestaande uit een aantal korte filmpjes waarin kinderen leren om 3 ballen te jongleren. Terwijl ze dit leren, oefenen ze ook de rekentafels. Dit is niet alleen leuk, maar ook goed voor het automatiseren van de tafels. De rekentafels kun je natuurlijk vervangen door andere oefeningen, zoals Engelse woordjes, of het onthouden van hoofdsteden.

Tip 2: Leren doe je met je lijf

De activiteiten zijn ontwikkeld door Basisschool Caleidoscoop in Almere. Je vindt hier 6 activiteiten om samen met de kinderen te doen en leuke gratis rekenkaartjes.

Tip 3: Fit en Vaardig

Ook hier zie je weer een journaalfragment. Groningse onderzoekers bedachten een methode waarbij kinderen op de basisschool rekenen en taal leren, terwijl ze bewegen. Deze Fit & Vaardig-lessen blijken een groot succes. Kijk voor inspiratie en probeer dit om te zetten naar de thuissituatie.

Tip 4: Buiten leren

Kinderen ontdekken de natuur Staasbosbeheer
Foto: Staatsbosbeheer

Of wat dacht je van:

Heb je zelf een leuke vorm, post het op #beweegthuis en inspireer andere ouders om kinderen op een originele manier in beweging te krijgen tijdens het schoolwerk!

Bekijk ook wat het Nederlands Jeugd Instituut zegt over veilig thuis én buiten spelen.


Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Thuis - in en om huis
Jongeren, Kinderen
public
tips
in beweging brengen