Alles over sport logo

8x meer bewegen met je kind

Kinderen hebben beweging nodig, veel beweging. Dit kunnen ze in verenigingsverband doen, maar ook samen met jou. Bewegen met je kind is niet alleen gezond, het is ook heel erg leuk. Acht tips:

1. Pak de fiets

Het mes snijdt hier aan twee kanten: je krijgt zelf je beweging en je kind beweegt ook.

2. Zoek een sport die je kind leuk vindt

In veel gemeenten bestaat er een jeugdsportpas. Hiermee kan je kind tegen een laag tarief meerdere sporten uitproberen. De ene sport zal niet bij je kind passen, de ander wel. Dit is een mooie manier om daar achter te komen.

3. Samen sporten met vriendjes en vriendinnetjes

Vraag om je heen (of aan je kind) aan welke sport hun vrienden van school doen. Misschien wil je kind dat dan ook gaan doen, omdat ze dan in ieder geval al anderen kennen.

4. Ga op een vrije dag met de familie naar een bos of grote speeltuin

Kinderen vinden het leuk om samen dingen te doen met hun ouders. Dus ga lekker samen bewegen in het bos, in een speeltuin of een andere plek waar je leuke en actieve dingen kunt doen.

5. Zoek de uitdaging

Kinderen vinden het leuk om zichzelf te verbeteren. Dat is ook een bron van plezier. Dus stimuleer en help je kind om de uitdaging aan te gaan. Voorbeelden hiervan zijn slingeren in een monkeybar in de speeltuin. Kijk of je kind nog sport op een niveau dat bij hem of haar past.

6. Ga samen naar buiten

Ga samen met je kind buiten een activiteit doen, zoals tikkertje, voetballen, verstoppertje, klimmen, etc. Verzin wat leuks!

7. Gebruik je fantasie (en die van je kind)

Als het bijvoorbeeld een keer te slecht weer is, kun je ook binnen leuke dingen bedenken om te doen. Ga samen een dansshow in elkaar zetten, laat je kind een superhero spelen die zijn reddingen moet verrichten, pak een spelletje waarbij je lichamelijk actief bent, etc. En als het wel mooi (droog) weer is, kun je buiten natuurlijk ook genoeg dingen verzinnen.

8. Besef dat je zelf het rolmodel bent

Goed voorbeeld doet goed volgen. Dus zorg ervoor dat je zelf ook genoeg beweegt door de fiets te pakken in plaats van de auto, door aan sport te doen en door op andere manieren actief te zijn.


Auteur(s)

Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Thuis - in en om huis
Kinderen
public
tips
in beweging brengen, ouderbetrokkenheid