Alles over sport logo

Zo monitor en evalueer je werkzaamheden van buurtsportcoaches

Gemeenten, lokale partners en buurtsportcoaches hebben behoefte aan ondersteuning voor monitoring en evaluatie. Wat levert de inzet van buurtsportcoaches lokaal op? Is er aanleiding om doelen of aanpakken bij te stellen? Het stappenplan van het Mulier Instituut helpt gemeenten, werkgevers en buurtsportcoaches om de werkzaamheden van buurtsportcoaches goed te monitoren en te evalueren.

Naar het stappenplan

Bekijk meteen het Stappenplan voor het monitoren en evalueren van de inzet van buurtsportcoaches. In onderstaand artikel vallen onder buurtsportcoaches alle functionarissen die zijn aangesteld vanuit de Brede Regeling Combinatiefuncties (BRC) voor de sport. De functietitels kunnen lokaal verschillen.

Stappenplan voor monitorings- en evaluatiebeleid

Het Mulier Instituut heeft gemeenten, buurtsportcoaches en werkgevers van buurtsportcoaches in 2017 gevraagd naar hun ondersteuningsbehoeften. Wat bleek? Zij hadden allemaal het meest behoefte aan hulp bij het inrichten van het monitorings- en evaluatiebeleid. Dat is een behoefte die in 2024 nog steeds leefde bij 82% van de ondervraagde buurtsportcoaches, zo blijkt uit een Mulier-peiling van oktober dat jaar. In dat recentere onderzoek geeft 51% van de buurtsportcoaches aan dat ze behoefte hebben aan een tool waarmee ze werkzaamheden kunnen bijhouden en 49% dat ze beter willen leren gegevens op een efficiënte manier te verzamelen.

Het Mulier Instituut heeft daarom een stappenplan ontwikkeld om gemeenten of buurtsportcoaches handvatten te bieden om zelf een monitorings- en evaluatieplan op te stellen en deze te integreren in de werkzaamheden van de buurtsportcoach en partners. Daarmee wordt gezorgd dat uiteindelijk goed inzicht wordt verkregen in wat de inzet van de buurtsportcoach oplevert. Bij het stappenplan worden praktische werkbladen geleverd. Daarnaast staat op de website van het RIVM een handig overzicht met de belangrijkste indicatoren voor sport- en beweegbeleid.

Acht stappen

In figuur 1 zie je welke acht stappen nodig zijn voor monitoring en evaluatie van het werk van buurtsportcoaches. Monitoring en evaluatie maken integraal onderdeel uit van het werkproces van buurtsportcoaches en zijn in alle fasen van de realisatie van het buurtsportcoachbeleid belangrijk. In dit stappenplan richten we ons in de vier fasen van realisatie van het buurtsportcoachbeleid op de taken die van belang zijn voor monitoring en evaluatie: doelen, uitvoeren, analyseren en bijsturen.

Figuur 1. Proces van planning, uitvoering en evaluatie van de inzet van buurtsportcoaches (Bron: Mulier Instituut)

Wat doen buurtsportcoaches al?

Buurtsportcoaches doen al veel aan monitoren en evalueren, zo blijkt uit vragenlijsten die het Mulier Instituut in 2023 en 2024 heeft uitgezet onder BRC-functionarissen – onder wie buurtsportcoaches. De buurtsportcoaches proberen op verschillende manieren hun resultaten inzichtelijk te maken. Bijvoorbeeld door het aantal activiteiten (75%) en deelnemers (75%) te tellen,  en/of foto’s of filmpjes te maken om resultaten visueel te maken (66%). Dit doen ze vooral om zich te verantwoorden aan de werkgever of opdrachtgever (85%) en eigen werkzaamheden te evalueren en eventueel bij te sturen (69%).

Veruit de meeste buurtsportcoaches (93%) zijn ervan overtuigd dat het belangrijk is om resultaten en impact te laten zien om de werkzaamheden te kunnen voortzetten. Wel vindt één op de drie (38%) het (erg) moeilijk om te monitoren en evalueren.

Vragen bij monitoren en evalueren

Vaak is nog veel onduidelijk bij het monitoren en evalueren van het buurtsportcoachbeleid. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen monitoren en evalueren, en hoe kun je conclusies trekken over effectiviteit van het buurtsportcoachbeleid? Omdat het Mulier Instituut van gemeenten, werkgevers en buurtsportcoaches veel vragen kreeg over hoe je goed kunt monitoren en evalueren, hebben zij de meest gestelde vragen beantwoord. Lees hierover meer op de website van het Mulier Instituut. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op met Wikke van Stam.

Meer lezen


Artikelen uitgelicht


Beleid
In de wijk
public, professional
instrument
buurtsportcoachregeling, in beweging brengen, monitoring en evaluatie