Alles over sport logo

Beweegrichtlijnen voor ouderen

Het percentage Nederlanders dat voldoende beweegt verschilt per leeftijdsgroep. Grofweg kun je zeggen: hoe hoger de leeftijd, hoe lager het percentage. In 2017 voldeed 37% van de ouderen, dat wil zeggen 65-plussers, aan de beweegrichtlijnen. (Bron: RIVM Leefstijlmonitor)

Nieuwe beweegrichtlijn vervangt in 2017 oude beweegnorm

de handen van 2 ouderen die elkaar raken terwijl ze een sportelastiek vasthouden
(Foto: Kenniscentrum Sport)

Deze cijfers zijn gebaseerd op de beweegrichtlijnen die in 2017 zijn geïntroduceerd. Deze nieuwe richtlijnen zijn veeleisender dan de oude beweegnormen, onder andere door de toevoeging van bot- en spierversterkende oefeningen en door aangepaste waardes voor de intensiteit (MET-waardes) van verschillende typen wandelactiviteiten die voor alle leeftijdsgroepen zijn doorgevoerd. Bij ouderen is het verschil fors. Circa driekwart voldeed aan de oude norm, terwijl nu ruim een derde van de ouderen voldoende beweegt (2017). Houd dit in gedachten als je cijfers van voor en na 2017 gebruikt.

Themapagina ouderen

Meer informatie over beleid voor ouderen, of meer lezen over bijvoorbeeld valpreventie, eenzaamheid en dementie bij ouderen? Bekijk dan eens onze themapagina ouderen.

Bezoek de themapagina ouderen

De beweegrichtlijn voor 65-plussers

Om je gezondheid als 65-plusser te onderhouden, is minimaal 150 minuten per week matig intensief bewegen, verspreid over verschillende dagen, noodzakelijk volgens de beweegrichtlijnen. Bijvoorbeeld door te zwemmen, stevig doorwandelen of -fietsen. Ook raden de beweegrichtlijnen ouderen aan om minimaal twee keer per week aan spier- en botversterkende oefeningen te doen, gecombineerd met balansoefeningen. In dit artikel vind je een uitleg van de nieuwe beweegrichtlijn, specifiek voor ouderen.

Wat is er veranderd? Hoe verhouden de nieuwe beweegrichtlijnen zich tot de oude normen? In dit artikel staan de nieuwe richtlijnen en de oude beweegnormen op een rij.


Thema

Artikelen uitgelicht


Beleid
Ouderen
professional
feiten en cijfers
monitoring en evaluatie