Sluiten

Weerbaarheid en winnen met kickboksen in Arnhem

Praktijkvoorbeelden

Publicatiedatum 27 maart 2017

Jongeren leren wat respect is, en kinderen van hun trauma’s afhelpen: voormalig wereldkampioenen Fred Royers en Krista Fleming doen het als kickbokstrainers in Arnhem.

In de Arnhemse wijk Klarendal staat Fight & Power center Kickboxing Arnhem. Het is de club van voormalig wereldkampioenen Fred Royers en Krista Fleming. Zoals ze zelf zeggen: “Topvechtsport op een toplocatie.” In hetzelfde, gloednieuwe gebouw is ook het eigen bedrijf van Fleming, KF Action, gevestigd. Hiermee geeft ze persoonlijke begeleiding en weerbaarheidstrainingen aan kinderen en volwassenen, onder andere door de inzet van vechtsport. Zo bieden Royers en Fleming een interessante combinatie aan van fysieke en psychologische ontwikkelingstechnieken.

We gaan er langs voor dit vijfde artikel in een serie van zes Nederlandse voorbeelden waarbij risico- en kwetsbare jongeren meer perspectief krijgen dankzij vecht-, kracht- of verdedigingssport. Kenniscentrum Sport is benieuwd wat werkt en wat niet, wat deze takken van sport kunnen bieden aan andere jongeren, en wat nog verder onderzocht moet worden.

Directe confrontatie

kinderen krijgen uitleg over kickboksen in de zaal
(Foto: Kenniscentrum Sport)

Fred Royers is een grote naam in de vechtsportwereld. Hij begon zijn carrière als karateka en werd maar liefst negen keer Nederlands kampioen karate. Het harde van kickboksen trok ook zijn aandacht. Als we hem vragen waarom hij is gaan kickboksen, is zijn antwoord: “Ik durfde niet en kon dat niet uitstaan”.

Die angst voor het keiharde duel maakt dat hij kickboksen nu, op 61-jarige leeftijd, nog steeds een heel mooie sport vindt. “Het is een hele directe confrontatie tussen een man en een man of een vrouw en een vrouw op de meest basale wijze die je je maar kunt voorstellen.”

Respect voor de sensei

Hoe mooi de sport ook is; het gevaar van kickboksen ziet Royers ook. Hij vindt het daarom heel belangrijk dat zijn pupillen op een verantwoorde manier worden getraind. “Als ik iemand aan het trainen ben, dan ‘beschadig’ ik hem. Dan geef ik een knal voor zijn kop. Dat is niet echt bevorderlijk voor je gezondheid. Dat wordt het echter wel wanneer je getraind bent om het te blokkeren en te accepteren, zodat dat je het kunt hebben.“ Bij Kickboxing Arnhem wordt dit van jongs af aan, op ieder zijn eigen niveau met veel structuur aangeleerd.

Royers merkt dat die structuur heel belangrijk is. “Ze krijgen discipline. In de Japanse krijgskunst is er één sensei, één leraar, en die bepaalt. Daar is geen stok tussen te krijgen. Ik ben de baas, punt. Dus als ik wil dat ze op een normale manier met elkaar aan het trainen zijn, dan doen ze dat ook. Als het te hard gaat, dan zeg ik er wat van. Zo leren ze wat het woordje respect inhoudt, want op die leeftijd – de meeste pupillen zijn tussen de 16 en 23 jaar – heb je geen idee wat respect is. En om respect te krijgen moet je respect geven.”

Weerbaarheid

Waar het bij Kickboxing Arnhem gaat om hard werken en zo goed mogelijk presteren binnen je eigen mogelijkheden, gaat het bij KF Action, het bedrijf van Krista Fleming, om ‘lekker in je vel zitten’. Fleming weet uit eigen ervaring hoe je met kickboksen je frustraties kunt loslaten en nare ervaringen een plek kunt geven. Het kickboksen heeft haar weerbaarder en sterker gemaakt.

Na haar topsportcarrière wilde ze met deze ervaring kinderen verder helpen. Zo begon ze met haar lessen weerbaarheid. Daarin leert ze vooral meisjes, maar ook groepen en volwassenen, zichzelf zijn en voor zichzelf opkomen. Ze werkt met hen onder ander aan een positieve eigenwaarde en het gebruiken van eigen kracht. De vechtsporttechnieken die ze gebruikt zorgen ervoor dat de deelnemers zichzelf fysiek en mentaal beter voelen en daardoor meer hun grenzen aangeven, zowel verbaal als non-verbaal.

Bekijk in dit filmpje hoe Fleming haar ervaring aan jongeren overdraagt.

Traumaverwerking bij kinderen

Bij KF Action werken verschillende mensen vanuit hun eigen expertise en op verschillende locaties in Nederland. Fleming heeft naast haar ervaring in de vechtsport meerdere opleidingen gevolgd op het gebied van weerbaarheidstraining en is momenteel bezig met de studie traumatherapie. Ze werkt vooral met kinderen en gaat daarbij uit van hun vraag, van hun probleem. Dat kan zijn het vergroten van weerbaarheid of het reguleren van agressie, maar ook het verwerken van een trauma. Maar, zo zegt ze zelf, ze is geen therapeut. “Dat ben ik straks wel, maar ik gedraag me niet zo. We zijn gelijk. Het gaat bovendien om het kind, niet om mij.”

Ook gaat het bij Flemings trainingen om het lichaam en het zenuwstelsel. ”Het heeft een somatische insteek. Dat wil zeggen dat wij problemen benaderen door de blokkades die in je lichaam zitten op te lossen.” Daar zijn sommige vechtsporttechnieken heel geschikt voor zoals het stoten en trappen in versnelling en vervolgens in slowmotion. Op die manier geef je het lichaam de kans om de vechtreactie af te ronden.

Dromen

Fleming heeft met en door haar kickbokscarrière al veel dromen waargemaakt. Zo is Nederlands, Europees en Wereldkampioen kickboksen geworden. “Mijn droom was kampioen worden, en nou ben ik drie keer kampioen geworden.” Maar Fleming is nog niet uitgedroomd. “Ik zou heel graag, als ik straks mijn studie klaar heb, naar natuurrampgebieden willen gaan en daar dan ter plekke kinderen helpen. Dat lijkt me echt geweldig, om die kinderen, die zo’n klap hebben gehad, te helpen.”

Voor meer informatie over Kickboxing Arnhem en KF Action, kijk op www.kickboxingarnhem.nl of www.kfaction.nl.

Meer lezen

Wil jij, net als Fred Royers en Krista Fleming, vechtsport inzetten om jongeren meer toekomstperspectief te bieden? Haal inspiratie uit de volgende artikelen of neem contact op met de auteurs.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.