Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Sluiten

Wanneer doe je het goed als verenigingsbestuurder?

Artikel

Op 28 februari 2017 werd bekend dat de voorzitter van een hockeyclub in Spijkenisse 200.000 euro van de club in eigen zak heeft gestoken. Hoewel fraude een extreem voorbeeld is van wat er mis kan gaan bij besturen, laat dit zien dat aandacht voor goed bestuur nodig is. Bewustwording dat goed bestuur meer behelst dan het voorkomen dat de voorzitter er met de kas vandoor gaat, is belangrijk. Tegelijkertijd blijkt uit praktijkonderzoek dat sportbestuurders de kwaliteit van hun eigen bestuur hoog waarderen. Ook zijn bestuurders veelal in de veronderstelling dat ze het goed doen, omdat ze doen zoals het al jaren bij de club gaat.

Recent startte NOC*NSF een traject tot herijking van de code Goed Sportbestuur. Maar wanneer is er eigenlijk sprake van goed bestuur van de sportvereniging? Op basis van nationale en internationale literatuur en een onderzoek bij sportverenigingen zijn 13 factoren te onderscheiden.

Belangrijk is dat het bestuur van de club op een transparante manier informatie uitwisselt met haar leden. Zodat leden steeds op de hoogte zijn van wat er binnen de vereniging gebeurt. Dit kan bijvoorbeeld door het publiceren van alle agenda’s, notulen, jaarverslagen en externe rapporten op de website van de vereniging.

Daar hoort bij dat bestuursleden zich integer gedragen, in lijn met de normen van de sportvereniging. Wat deze normen zijn, varieert per sportvereniging maar kun je als club vastleggen in een gedragscode. Hierin kun je bijvoorbeeld afspraken maken over belangenverstrengeling, declaraties of het omgaan met vertrouwelijke informatie.

Goed bestuur op lokaal niveau vraagt ook om bestuursleden met specifieke en voor de club noodzakelijke vaardigheden. Daarbij gaat het om de sportieve koers, maar ook om vaardigheden als marketing, ledenwerving en verbinding kunnen leggen met lokale overheden en bedrijfsleven. Denk dus breder dan de klassieke indeling in voorzitter, secretaris en penningmeester.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.