Alles over sport logo

Supporters voor Supporters: weer aan de slag dankzij Telstar

Hoe met hulp van het businessnetwerk van een betaaldvoetbalorganisatie jongeren ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’ op weg geholpen worden om weer aan de slag te gaan.

Van de bank komen, werkervaring opdoen, weer meedoen in de maatschappij. Zaken waarvoor Stichting MEE & de Wering zich inzet met hulp van het businessnetwerk van betaaldvoetbalorganisatie Telstar. Voor sommige kandidaten leidt dat zelfs tot een betaalde baan, zoals voor Lorenzo Kessens, voor wie het tijdens zijn proefperiode bij Tata Steel al snel duidelijk werd dat zijn positieve gedrag en werkhouding zouden gaan leiden tot een langduriger verblijf bij de staalgigant in Velsen-Noord.

Telstar Thuis in de Wijk

Telstar is een voetbalvereniging die bekendstaat om haar maatschappelijke betrokkenheid. Onder de paraplu van Telstar Thuis in de Wijk draaien vijf structurele programma’s, waarvan Supporters voor Supporters er één is. Een succesformule die een paar jaar geleden begon bij AZ, en waarmee nu dus ook bij Telstar (en FC Volendam) jongeren ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’ op weg worden geholpen om weer aan de slag te gaan.

Terugkomdag

Stichting MEE & de Wering is de verbindende schakel in het geheel. Projectmedewerker Marije Postuma – die ook enkele jaren ervaring als buurtsportcoach heeft – legt uit: “Wij bieden maatschappelijke ondersteuning voor allerlei doelgroepen, op allerlei levensgebieden. Daarbij kun je denken aan mensen met schulden of met opvoedkundige vragen, maar ook aan jongeren die niet zelfstandig aan het werk kunnen komen en in een uitkeringssituatie zitten, om wat voor reden dan ook. Die groep heeft een steuntje in de rug nodig en kan enorm geholpen zijn met het opdoen van wat werkervaring. Het idee is dat deze jongeren een traject van vier tot zes maanden ingaan, waarbij we proberen ze twee dagen (onbetaald, met behoud van uitkering) in de week aan de slag te laten gaan bij één van de sponsors van Telstar en waarbij we echt zoeken naar iets dat bij ze past. Bovendien zit in dat traject scholing en sport in de vorm van een tweewekelijkse terugkomdag onder begeleiding van een maatschappelijke sportcoach. Op die manier leren jongeren elkaar op informele wijze beter kennen en vergroten ze tegelijkertijd hun sociale vaardigheden.”

Jezelf presenteren

Lorenzo Kessens is sinds drie maanden aan het werk bij Tata Steel. “Voor mij is het best lastig om betaald werk te vinden”, vertelt hij. “Ik heb ‘maar’ een MBO 1-diploma, hoewel ik me inmiddels wel realiseer dat er ook mensen zijn die helemaal geen school hebben afgemaakt. Ik ben nu een jaar van school af en was daarvoor ook al bezig met baantjes zoeken. Ik ben iemand die graag bezig en op pad is. Ik heb bijvoorbeeld als vrijwilliger gewerkt bij de spelinloop bij het buurtcentrum in Wijk aan Duin en heb geholpen met koken met mensen met een beperking. En ik ben ook bezig bij de Animal Farm in Beverwijk en hou van fotograferen.”

“Jongeren leren elkaar op informele wijze beter kennen en vergroten hun sociale vaardigheden.”

Lorenzo woonde al op jonge leeftijd niet meer bij zijn ouders en heeft op verschillende scholen gezeten. “Daardoor heb ik nu wel een groot netwerk. Ik ken veel mensen en dat vind ik prettig. Dat vind ik ook zo leuk aan de terugkomdagen, je bent met mensen om je heen die een beetje in dezelfde situatie zitten. De bijeenkomsten vind ik interessant, je leert er bijvoorbeeld jezelf te presenteren en hoe je om kunt gaan met conflictsituaties. En in de middag gaan we lekker sporten, meestal voetballen. Bij Tata Steel ben ik gastheer. Ik sta achter de balie bij de ingang en ik haal het papier op van de mensen die in het gebouw werken, 24 uur in de week.”

Eigen verdienste

Bij Tata Steel zijn ze blij met Lorenzo. Marc van Blitterswijk, manager van de afdeling die Tata Steel speciaal in het leven riep om banen te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, is enthousiast over hem: “Lorenzo is een heel sociale jongen die graag een praatje maakt en dat wordt zeer gewaardeerd hier. Hij zegt iedereen gedag en is altijd vrolijk. Wij hebben hem nu een contract gegeven van elf maanden en dat is echt zijn eigen verdienste.” Hij vervolgt: “Dit is gewoon een heel mooi voorbeeld van hoe het kan gaan. Vanuit de participatiewetgeving zijn wij zeer actief bezig om te voldoen aan de wens van de regering dat het bedrijfsleven 100.000 banen creëert tot 2026. Wij vinden het belangrijk dat mensen hier speelminuten maken en de samenwerking met MEE & de Wering is voor ons heel prettig. Zij zorgen er namelijk voor dat mensen hier ‘werkfit’ binnenkomen. Ze hebben bepaalde vaardigheden aangeleerd die ze uitstekend kunnen gebruiken als ze hier aan de slag gaan. Wij hebben participatiebanen, MEE begeleidt mensen uit het doelgroepenregister van het UWV. Dat sluit prima op elkaar aan. Bovendien levert MEE ‘nazorg’, ook aan mensen van wie we uiteindelijk weer afscheid nemen. Want maar voor een klein deel resulteert zo’n participatiebaan in een vaste baan.”

Participatieladder

Postuma bevestigt dat nog eens: “We laten niemand vallen. Het doel van het project is mensen een stap te laten zetten op de participatieladder. Een vrijwilligersfunctie bij een vereniging of bedrijf is ook al mooi, mensen doen dan toch weer mee aan de maatschappij. Maar zo’n succesverhaal als dat van Lorenzo vinden we natuurlijk prachtig! Zo zie je maar dat sport een belangrijke functie kan vervullen. Het activeert op veel verschillende manieren, geeft je positivisme en leert je over winnen en verliezen. En wat is er mooier dan sporten in een echt voetbalstadion?”

“Wij vinden het belangrijk dat mensen hier speelminuten maken.”

Dit artikel is geschreven door Leon Janssen Lok, voor het magazine van Sport en Bewegen in de Buurt. Bekijk het volledige magazine met meer verhalen over kwetsbare doelgroepen.


Artikelen uitgelicht


Meedoen door sport en bewegen
In de wijk
Jongeren
professional
praktijkvoorbeeld
kwetsbaarheid, lage inkomens