Sluiten

Sporten met hartklachten

Artikel

Publicatiedatum 22 februari 2016

Sporten en bewegen is belangrijk voor je, ook met hartklachten. Waar je voorheen zou horen dat je het met hartfalen vooral rustig aan moest doen, wordt er tegenwoordig benadrukt dat je juist moet bewegen. Maar geldt dat voor elke diagnose? En hoe pak je dat verstandig aan? Welke sporten zijn wel en welke zijn niet geschikt?

De term ‘hartklachten’ is ruim. Daaronder kunnen allerlei aandoeningen vallen: een hartaanval, lekkende hartklep, vernauwing van de aorta en zo zijn er nog vele varianten. Bij elke diagnose horen specifieke manieren om mee om te gaan. Sporten en bewegen kan dus niet zomaar. Het allerbelangrijkste is dat je contact opneemt met je behandelaar; je huisarts of cardioloog. Die kent het beste de situatie waarin jij je bevindt en kan aangeven welke belastbaarheid geschikt is voor jou.

Hartstichting

Meer informatie is te vinden bij de Hartstichting. Zij hebben een overzicht van verschillende vormen van hartklachten. Net na een hartinfarct, dotterbehandeling of hartoperatie is het mogelijk mee te doen aan hartrevalidatie. Hier leer je onder deskundige begeleiding om opnieuw de (sportieve) grenzen te ontdekken. Ook krijg je een beter zicht op welke sport het beste geschikt is om te doen.

Beweegzoeker

Ook kun je een beroep doen op de Beweegzoeker van De Hart&Vaatgroep. Aan deze beweegzoeker zijn meer dan 250 sportorganisaties aangesloten. Bij al deze verenigingen kun onder deskundige begeleiding aan sport- en beweegactiviteiten doen. Waarschijnlijk zijn er meer sportorganisaties bij jou in de buurt actief. Als je deze niet terugvindt in deze beweegzoeker, zijn zij niet aangesloten bij De Hart&Vaatgroep.

Sportzorg: sporten met hartklachten

Een goede aanvulling is de site van Sportzorg over sport en bewegen met hartaandoeningen. Bij een bezoek krijg je direct twee keuzevragen voorgelegd om je verder op weg te helpen:

A: Ik heb een (chronische) hartaandoening en sport/ beweeg al.

B: Ik heb een (chronische) hartaandoening en wil gaan sporten/ bewegen

Sportgeneeskunde

Verder is het een optie om een sportarts te consulteren. Op de site van Sportgeneeskunde vind je een prima overzicht.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.