Sluiten

Sporten met een hoge bloeddruk

Tips

Publicatiedatum 14 januari 2016

Ook als je een hoge bloeddruk hebt, is meer gaan bewegen een goed idee. Twijfel je welke activiteiten wel of niet geschikt zijn? Of heb je behoefte aan tips of advies? Hier lees wat je nodig hebt om op een veilige manier te gaan sporten en bewegen.

een oudere vrouw op een fitnessapparaat een het trainen
(foto: Kenniscentrum Sport)

De bloeddruk varieert. Tijdens inspanning loopt de bloeddruk op. Hoe hoog die wordt, is afhankelijk van de spieren die worden gebruikt en van de intensiteit van de training. In rust zal de bloeddruk weer dalen. Bij een hoge bloeddruk is sprake van een constante verhoogde druk op de bloedvaten. Uit onderzoek blijkt dat training bij mensen met hypertensie de bloeddruk in rust verlaagt. Voor de gezondheid maakt dat veel verschil. Weinig bewegen heeft juist een negatieve invloed op de bloeddruk.

Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen

Bordje aan de deur met de tekst terug in 30 minuten
(foto: Kenniscentrum Sport)

De Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen is 30 minuten per dag. Dit geldt ook voor mensen met hypertensie. Het doel is conditie op te bouwen, maar je kunt ook werken aan de opbouw van kracht. Het effect op de bloeddruk van een training houdt 24 uur aan. Elke dag trainen is daarom goed. Train op zijn minst drie keer per week, minimaal 30 minuten achter elkaar, aaneengesloten of opgedeeld in stukken van 10 minuten.

Liever zwemmen dan hardlopen?

Als je bloeddruk onder controle is en je geen complicaties hebt, dan zijn alle soorten sport geschikt. Dat geldt ook voor de intensievere sporten zoals tennis, squash en hardlopen. Heb je een te hoge en moeilijk behandelbare bloeddruk? Laat je dan bij je keuze goed informeren door je arts. Denk in dit geval bijvoorbeeld aan sporten als wandelen, Nordic Walking, zwemmen, fietsen of Tai Chi.

Tips voor sporters met hypertensie

Wie zich aan de ‘spelregels’ houdt, kan prima sporten ondanks een hoge bloeddruk. Een aantal tips om in beweging te komen en te blijven:

  1. Kies activiteiten die je leuk vindt en die bij je passen
  2. Bouw het bewegen rustig op. Zo kan je lichaam wennen aan de inspanning en kan het de bloeddruk daarop aanpassen;
  3. Zorg altijd voor een goede cooling-down. Na de inspanning kan de bloeddruk anders te laag worden.
  4. Vertel je sportbegeleider of sportgenoten over je hoge bloeddruk, zodat zij op de hoogte zijn.

Sporten met een hoge bloeddruk? Overleg met de sportarts

Heb je niet eerder gesport of meegedaan aan bewegingsactiviteiten? Of weet je niet precies wat wel of niet geschikt is? Vraag dan een (sport)arts om advies. Overleg altijd met een arts als je veel medicijnen gebruikt of intensiever wilt gaan sporten. Je kunt samen met je arts of fysiotherapeut een plan opstellen waarbij rekening gehouden wordt met jouw wensen en mogelijkheden.

Aan de digitale sportarts kun je direct een vraag stellen over sporten/bewegen met je chronische aandoening.

Meer informatie over sporten en een hoge bloeddruk:

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.